top of page

Welke behandeling?

Iedere vrouw is uniek. Daarom is het belangrijk dat je de hulp en behandeling vindt, die het beste bij je past. Er zijn verschillende manieren om een alcoholverslaving te behandelen. Wees eerlijk tegenover jezelf en zoek de hulp, die jij het hardste nodig hebt. Bespreek dit ook met je partner, huisarts en familie. Wil je het liefst een christelijke hulpverlener, klik dan hier.

De meest voorkomende behandelingen:

  • Online hulp 

Verschillende websites bieden online hulp bij een alcoholverslaving. Soms wordt deze manier aangeboden vanuit een verslavingskliniek en krijg je professionele hulp op afstand. In andere gevallen zijn het ervaringsdeskundigen, die je begeleiding bieden. Online hulp werkt vooral bij vrouwen met een beginnende alcoholverslaving. Als de verslaving al langer duurt, is intensievere behandeling noodzakelijk. Veel vrouwen proberen deze laagdrempelige manier van behandelen uit, maar blijken later toch meer hulp nodig te hebben.

  • Zelfhulpgroepen

De AA is wereldwijd bekend als zelfhulpgroep bij alcoholverslaving. Het voordeel van AA is dat er in iedere plaats of regio wel een groep te vinden is. Het is een laagdrempelige manier van hulpverlening, waarbij je door het contact met lotgenoten geholpen wordt om los te komen van je alcoholverslaving. Als het nodig is, kun je dagelijks een meeting bezoeken.

  • Behandeling door een kliniek

Bij een langdurige verslaving is behandeling in een verslavingskliniek mogelijk. Hier wordt niet alleen de alcoholverslaving zelf aangepakt, maar ook de problemen die erachter schuilgaan. Verslavingsklinieken bieden verschillende vormen van hulpverlening. Het hangt van je persoonlijke situatie af welke behandeling door een kliniek het beste is voor jou. Zo kun je kiezen voor een opname of een behandeling van enkele dagen of uren per week. In de meeste klinieken is er ook begeleiding mogelijk voor je partner, kinderen en verdere familie. Deze intensieve aanpak zorgt bij veel alcoholverslaafden voor een positief en blijvend effect. 

Er zijn ook andere vormen van behandeling mogelijk. Sommige vrouwen kiezen bijvoorbeeld voor een afkickperiode in een kliniek, om daarna AA-meetings te gaan bezoeken. Weer anderen voelen zich niet thuis in een zelfhulpgroep en kiezen voor individuele therapie. Daarnaast zijn er nog allerlei andere instellingen die verslaving behandelen. Bid daarom of God je duidelijk wil maken welke behandelvorm het meest geschikt is voor jou en bespreek je zoektocht met je dierbaren. 

In veel klinieken en in AA-groepen wordt gewerkt met de 12 stappen. Deze vormen een totaal programma om een stabiel leven zonder alcohol op te bouwen. 

bottom of page