HULP



Het erkennen van je alcoholverslaving is de eerste grote stap op de weg naar herstel. Het lukt je maar niet om te stoppen met drinken. Omdat veel vrouwen hun alcoholverslaving goed weten te verbergen, is de drempel om hulp te vragen erg hoog. Bovendien zijn er meerdere vormen van hulpverlening. Welke kies je dan? En waar begin je?
Je geheim delen
Als niemand iets van je verslaving afweet, kun je beginnen om je geheim te delen met iemand, die je vertrouwt. Bid maar of God deze persoon op je weg plaatst, zodat je je veilig genoeg voelt om je verhaal te vertellen. Alleen dat lucht al enorm op. Woorden geven aan een lang bewaard geheim, opent de weg naar hulp en herstel. Het kan voelen alsof er een enorme last van je schouders wordt genomen. Je draagt hem immers niet meer alleen.
Huisarts
Daarnaast is het goed om met je huisarts te bespreken wat er aan de hand is. Een goede huisarts zal naar je verhaal luisteren en samen met jou zoeken naar de juiste behandeling voor je alcoholverslaving. Niet alle huisartsen zijn even vertrouwd met verslavingsproblematiek. Bovendien komt alcoholverslaving ook voor onder huisartsen. Daarom krijg je misschien niet altijd de reactie, die je nodig hebt. Bedenk dan dat er specialistische hulp is, waar je begrip en een gerichte behandeling zult vinden.
Stoppen met drinken
Je kunt een alcoholverslaving niet van het ene op het andere moment stopzetten. Daarvoor zul je op een goede manier moeten afkicken. Je lichaam is gewend aan een bepaalde hoeveelheid alcohol. Het afkicken zal daarom heel geleidelijk gebeuren met behulp van medicatie en professionele begeleiding. Zelfstandig stoppen met drinken is niet verstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Neem daarom altijd contact op met je huisarts of met een instelling voor verslavingszorg als je wilt stoppen met drinken. Het afkicken kan zowel in een verslavingskliniek als met ambulante begeleiding plaatsvinden. Vervolgens is er een gerichte behandeling nodig.
Meer lezen over verslavingsproblematiek? Klik hier.