top of page

10 dingen die horen bij een alcoholverslaving


Te veel en te vaak drinken heeft gevolgen, ook al erken je ze misschien niet. Lees hier 10 dingen die horen bij een alcoholverslaving.


1. Brak wakker worden

Zwaar hoofd, dizzy, misselijk, dorst, geen puf om de dag te beginnen. Rond 9.00 uur maar een glaasje koude witte wijn nemen om op te starten. Je moet tenslotte nog de hele dag...


2. Eten (of juist niet eten) hoort bij drinken

Voor je gezin of huisgenoten koken is één. Je kunt trouwens altijd snel iets opwarmen of friet bakken als je je te lam voelt om een gezonde maaltijd klaar te maken. Of juist overcompenseren door ze een viergangenmenu voor te schotelen. Met bijbehorend wijnarrangement uiteraard. Goed voor jezelf zorgen is twee. Zo kun je prima lunchen met een zak chips en een glas chardonnay, voor je je kids uit school gaat halen om een boterhammetje voor ze te smeren.


3. Vergeten wat je bent vergeten

Wat heb je ook alweer gezegd gisteravond. Of geappt? Geen idee meer... Koffieafspraak vergeten? Hoe dan? O ja, die zou je met je wollige hoofd later nog wel in je agenda schrijven. Wat na een paar glazen wijn niet meer zo belangrijk leek en daarna volkomen in de vergetelheid raakte.


4. Teveel geld uitgeven aan drank

Goed, reken even mee: twee flessen huiswijn per dag. Tien euro zo ongeveer? Dat is dan 70 euro per week keer 4 is 280 euro per maand. Wat neerkomt op een dikke 3000 euro per jaar. Nog steeds verbaasd dat je niet uitkomt met je boodschappenbudget...?


5. Perfect de schijn ophouden

Natuurlijk heb je geen probleem. Het gaat toch prima zo? Waar bemoeien je familie/vrienden/collega's zich eigenlijk mee? Je functioneert zoals het moet, je bent elke dag op je werk, zorgt voor je familie en doet niemand iets tekort. Je voert schijnbaar moeiteloos gesprekken op verjaardagen en netwerkborrels, al heb je de volgende dag geen flauw idee meer wie wat heeft gezegd. Maar verder heb je geen probleem, toch?


6. Lichamelijke klachten

Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, depressie, misselijkheid, benen die voelen als lood, geen conditie, maagzuurremmers en paracetamolletjes eten alsof het snoepjes zijn. Zou dat nou echt allemaal met alcohol te maken hebben? Sommige dingen zitten toch gewoon in de familie? Niet druk om maken. Na een halve fles wijn voel je je trouwens een stuk beter en heb je nergens last meer van.


7. Weten waar de glasbakken staan

Natuurlijk gooi je geen 10 flessen tegelijk weg. Er zal net een bekende langs lopen! Daarom neem je elke dag een paar lege flessen mee, die je en passant ergens subtiel in een glasbak knikkert. De rest bewaar je in de kofferbak van je auto. Of in je fietstas. Of achter in de schuur.


8. Alle verstopplekken in huis kennen

Als je niet alleen woont, zorg je er wel voor dat niemand door heeft hoe vaak en hoe veel je drinkt. Daarom verstop je de flessen wijn op plaatsen waar je huisgenoten niet zo vaak komen. Achter de voorraad schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld. Of in de kast met bloempotten en vazen. In een hoekje achter de stellingkast in de garage. Achter de winterkleding als het zomer is. (Met bijbehorende stress als iemand onverwacht op zoek gaat naar een heggenschaar, gootsteenontstopper of een dikkere trui.)


9. 's Nachts zwetend wakker worden

In slaap komen lukt meestal wel redelijk goed. Zolang je maar stil blijft liggen, hopend dat de slaapkamer stopt met ronddraaien. Dan val je zwaar ademend (en vaak snurkend) in een soort van comateuze toestand. Om een aantal uren later hevig zwetend en met bonkend hart wakker te worden. Misselijk, trillerig en duizelig. Met hevige dorst. Lastig om daarna de slaap nog te vatten. En als dat al lukt komen de dromen. Levendig en angstaanjagend. Tot de wekker gaat en je je met een stevige kater uit bed moet slepen.


10. 'Morgen stop ik. Echt!'

Dit heb je je vast weleens voorgenomen. Om er na een uur, dag of misschien zelfs een week (!) achter te komen dat het je niet lukt. Eentje moet kunnen toch? Je hebt het af en toe gewoon nodig! De excuses om te drinken halen je halfslachtige stoppoging binnen de kortste keren weer in.Herkenbaar? Dit hoeft niet zo te blijven!

Natuurlijk heb ik de bovenstaande punten met het nodige sarcasme geschreven. Maar ook met gepaste nederigheid. Ik heb het namelijk zelf ervaren. En dat is nog steeds even slikken. Ik ben dankbaar dat ik heb gebroken met de alcoholverslaving. Liever gezegd: God heeft mij eruit getrokken en de AA heeft mij praktisch herstel geboden.


Zoek hulp! Op welke manier dan ook. Dan zul je de voordelen van een 'droog' leven gaan ontdekken. Makkelijk? Nee, zeker niet. Maar het is meer dan de moeite waard!

(Later meer daarover.)Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: