top of page

5 signalen dat alcohol een te grote plek heeft in je leven

Glasbakschaamte

Je gaat vaak naar de glasbak en schaamt je als je teveel lege flessen in scherven hoort vallen. Drink je echt zóveel...? Dat kan toch niet? Ik weet inmiddels iedere glasbak in het dorp te staan. Steeds gooide ik maar 1 of 2 flessen tegelijk weg, samen met lege appelmoes- of jampotten. En als het dan toch in één keer moest, dan het liefst zo snel mogelijk achter elkaar. Zo leek het tenminste nog iets minder.


'Ik drink maar af en toe'

Je wilt aan niemand vertellen hoeveel je precies drinkt. 'Ach, dat weet ik niet precies, hoor. Een paar wijntjes, zo af en toe.' Terwijl je heus wel weet dat je ver boven het aanvaardbare gebruik van 1 standaardglas per dag zit. Een vragenformulier van de huisarts of voedingsdeskundige invullen is ook zoiets. Natuurlijk schreef ik daar niet op dat ik 2 flessen wijn per dag dronk. Nee, het brave antwoord was 'alleen in het weekend'. Niet de waarheid. En niemand die eens iets verder doorvroeg...


Niet teveel drinken in gezelschap

Je drinkt niet teveel waar anderen bij zijn. Ze zouden wel denken! Je drinkt van te voren alvast iets om toch aan je trekken te komen. Of je doet het achteraf. Ik vroeg me ook altijd af hoe andere mensen zolang over 1 glas konden doen. Ze leken het bijna vergeten te zijn. Terwijl ik alleen maar hoopte dat er snel bijgeschonken zou worden. Na 2 glazen hield ik me in, wetend dat er thuis nog een aangebroken fles stond, waar ik zeker nog gebruik van zou maken.


Is er wel genoeg alcohol?

Veel van je activiteiten hebben met alcohol te maken. Ga je uit eten? Daar hoort wijn bij! Terrasje pakken? Mooie kans om een alcoholhoudend drankje te nemen. Of je waait even aan bij een vriendin die ook wel van een wijntje houdt. Zelfs bij een bezoekje aan de dierentuin of een museum neem je een glas wijn bij de lunch. Je weet toch nooit hoe lang je anders nog moet wachten? Ik was aan het begin van de dag al bezig of ik wel genoeg zou kunnen drinken. En op welke momenten ik dat kon doen. Een dag zonder alcohol was ondenkbaar.


Steeds meer gaan drinken

Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je nodig hebt om hetzelfde roesje te ervaren. Je lichaam went eraan en vraagt steeds meer. Dat komt omdat de 'ontvangertjes' in je brein ontregeld raken door het vele alcoholgebruik. Daarom kan een verslaving er zomaar insluipen, zeker als je er gevoelig voor bent. Ik kon op een gegeven moment zo goed tegen wijn dat ik veel kon drinken zonder dat iemand het merkte. Als BJ en ik uit eten gingen, hoorde daar standaard een wijnarrangement bij, alleen voor mij dan. Ik herinner me dat we een keer in Rotterdam bij Herman den Blijker gingen eten. Heerlijke gerechten trouwens! We begonnen al met een glas bubbels, ik kreeg bij elk van de zes gangen een bijpassende wijn (geen volle glazen) en dronk achteraf nog een cocktail. Natuurlijk voelde ik de alcohol zitten, maar ik had er weinig last van. BJ verbaasde zich erover dat ik nog gewoon rechtdoor naar de auto kon lopen. Dat is ook redelijk bizar, maar geeft wel aan hoeveel alcohol (gif!) mijn lijf gewend was...


Vaak weet je wel dat je teveel alcohol drinkt. Een knagend gevoel, een stemmetje in je hoofd, je schuldig voelen, niet de hele waarheid vertellen... God probeert je duidelijk te maken dat je verkeerd bezig bent. Ik heb die gevoelens lang weg kunnen duwen, tot ik moest erkennen dat ik verslaafd was. Pas toen kon er verandering komen en heb ik met Gods hulp de alcohol vaarwel gezegd. Verandering is mogelijk. Je kunt je altijd omkeren. Verwacht het van Hem. Hij laat nooit los wat zijn had begon!


5 signalen dat je teveel alcohol drinkt

Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: