top of page

5 tips bij zucht naar alcohol

Zucht, trek, cravings...het zijn verschillende woorden voor hetzelfde verschijnsel: je verlangt wanhopig naar een slok. En die wil je het liefst nu meteen hebben. Als je net gestopt bent met drinken, zijn die momenten heel intens. Je lichaam is nu eenmaal gewend om alcohol binnen te krijgen en protesteert duidelijk als dat niet meer gebeurt. Bekende afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, onrust en angst ervaren, hoofdpijn hebben, duizelig zijn en je grieperig voelen.


Zodra je lichaam is afgekickt, begint het geestelijk droog worden. Je gaat leren leven zonder de afhankelijkheid van alcohol. En ja, dan is die zucht er helaas nog steeds. Dat gevoel, dat je zo naar de supermarkt zou kunnen fietsen, omdat je NU wijn wilt hebben. Nu! De geur kriebelt al in je neus en in gedachten voel je de warmte en de rust zich in je lijf verspreiden. Om gek van te worden. Want je wil het niet meer. En je doet het niet meer.


Het goede nieuws is dat zucht en cravings steeds minder vaak voorkomen. Na verloop van tijd zul je merken dat je misschien al een paar uur of zelfs een dag niet aan alcohol hebt gedacht. Het intense verlangen naar alcohol raakt wat meer op de achtergrond. Toch kan de zucht je soms nog overvallen op de meest vreemde en onlogische momenten. Ik heb het nog weleens aan het einde van een lange werkdag, als ik de behoefte voel om alles even van me af te schudden. Of net als nu, als het zonnetje wat sterker wordt en het langzaamaan lente wordt. Dan kan ik de achterdeur uitstappen en opeens sterk herinnerd worden aan dat eerste witte wijntje buiten op het terras. Reclame is ook zoiets. Er zijn momenten dat een glas wijn op tv of in een film me weinig of niets doet, maar als ik een slechte dag heb en mezelf heel zielig vind (wat ik uiteraard niet ben), kan de zucht in een split second de kop opsteken.


Gelukkig weet ik wat ik op zo'n moment kan doen. Zucht is een thema dat bij de AA-meetings met grote regelmaat besproken wordt. Daarom deel ik die lessen én mijn eigen ervaringen graag in de 5 volgende tips:


1. Bedenk dat het voorbijgaat

Hoe intens de zucht ook kan zijn, het is maar een momentopname. En dat moment gaat voorbij. Je hoeft er niet aan toe te geven. Erken het gevoel en op welke plek je dat het sterkst voelt, bijvoorbeeld "Ik voel dat ik NU wil drinken. Ik voel de onrust in mijn borst en het drukkende gevoel in mijn hoofd". Zeg het niet alleen tegen jezelf, maar ook tegen God. Maak Hem deelgenoot van je gevoelens en besef dat Hij erbij is. Des te vaker je zo'n moment van zucht hebt meegemaakt, des te meer vertrouwen je krijgt, dat je het op een goede manier door weet te komen.


2. Zoek afleiding

Zodra je het gevoel van zucht of craving hebt erkend, is het tijd om afleiding te zoeken. De manier waarop kan voor iedereen verschillend zijn. Bij mij hielp (en helpt) het goed om even naar buiten te gaan. De hond uitlaten, als je die hebt, een brief posten of even onkruid trekken. Bewegen is sowieso altijd goed voor je lichaam en zorgt dat je geluksstofjes aanmaakt. Een huishoudelijk klusje kan ook helpen. Probeer in elk geval iets actiefs te doen.


3. Drink water

Zucht kan ook betekenen dat je gewoon dorst hebt. Drink een groot glas water of maak lekker een kop kruidenthee voor jezelf. Je lichaam heeft vocht nodig om gezond te blijven en het gevoel van water, thee of fris drinken, gaat de zucht naar alcohol tegen.


4. Zoek steun

Als de zucht zo hevig is dat je bang bent om terug te vallen, is het belangrijk om steun te zoeken. Pak je telefoon en bel of app iemand die van je alcoholprobleem op de hoogte is. Bij AA is er altijd een sponsor die je kunt bellen om even te praten en een steuntje in de rug te krijgen. Maar dat kan ook een goede vriend, een familielid of iemand uit je kerk of gemeente zijn. Je staat er niet alleen voor en de Heer heeft die mensen aan jou gegeven om je te helpen in dit proces. Maak er gebruik van!


5. Helpende gedachten

Probeer eens te bedenken wat er achter die zucht zit. Ben je gewoon moe, ben je bang dat je het niet volhoudt zonder alcohol of vind je dat je dat glas bier of wijn nu wel weer verdiend hebt? Veel gedachten zijn negatief en kloppen niet met de werkelijkheid. Zet die gedachten om in positieve gedachten en gebruik daarvoor Gods Woord, de Bijbel. Daarin staan zoveel waarheden om jezelf aan te herinneren. "Heer, U geeft me alles wat ik nodig heb. Mijn leven is in Uw handen. Alles wat ik van U ontvang, is goed. Ik ben gelukkig met wat U mij geeft." (Psalm 16, 5 en 6)


Zucht is vervelend, intens en grillig, maar het wordt door de tijd heen echt minder heftig. Hoe langer je droog bent, hoe sterker je wordt. Is de kans op een terugval daarmee weg? Nee, dat niet, dat kan iedereen overkomen. Pak dan de droge draad meteen weer op. Maar het is wel zo dat je de zucht en cravings beter leert te onderkennen en te handelen.

Dus: hou vol!


Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: