top of page

Alcohol = harddrug?

'Ja hoor, daar komt de brigade van de blauwe knoop weer om de hoek kijken', hoor ik al wat kritische lezers denken. 'Nu ze zelf geen alcohol meer drinkt, begint ze een kruistocht tegen iedereen die dat wel doet.' Nou, maak je geen zorgen. Dat ben ik zeker niet van plan. Wat ik wél wil is bewustwording creëren wat betreft de werking en de gevolgen van alcohol. Want dat het effect heeft op je lichaam en geest, is mij maar al te duidelijk geworden.


Alcohol is verweven in onze samenleving. Uit de geschiedenis blijkt dat er al voor de jaartelling alcohol werd gedronken in de oude Egyptische en Chinese beschaving. Ook in de Bijbel neemt wijn een grote plaats in. Alcohol is in de meeste landen vrij verkrijgbaar en volkomen geaccepteerd. Het wordt gezien als onderdeel van een gezellig samen zijn en als beloning na een lange dag of week hard werken.


Toch zijn maar weinig mensen zich bewust van het feit dat alcohol gelijk staat aan harddrugs, hoewel het in de Opiumwet niet als zodanig benoemd wordt. Alcohol is een genotsmiddel en heeft zowel geestelijk als lichamelijk een verslavende werking. Bij dagelijks gebruik en bij inname van grotere hoeveelheden is het zelfs schadelijker dan sommige andere harddrugs.


Het advies van de Gezondheidsraad is: drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dat elke dag een glas rode wijn drinken goed voor hart en bloedvaten zou zijn, valt te betwisten. Als er al voordelen zouden zijn, wegen die niet op tegen de nadelen van alcoholgebruik in het algemeen. Een gezonde leefstijl met een evenwichtig voedingspatroon en voldoende beweging is een veel betere keuze dan iedere dag een glas wijn drinken. Bovendien bestaat daarbij ook de kans op gewenning of verslaving, als je daar gevoelig voor bent door genetische aanleg of door stress.

Als ik soms foto's uit die jaren bekijken, zijn er echt wel een aantal bij waar ik nauwelijks een herinnering bij heb...

De gevolgen van alcohol op korte termijn herken je misschien wel, ook al drink je maar 1 of 2 glazen. Je voelt je prettig en wordt wat losser. Ik vond dat op feestjes en recepties een uitkomst. Na een glas wijn was het veel gemakkelijker om met mensen te praten. Drink je nog meer glazen, merk je dat je moeite krijgt met praten (dubbele tong) en dat je wat minder vast op je benen staat. Je krijgt een 'wollig' gevoel in je hoofd, alsof je er niet helemaal bij bent. Daarnaast kun je een gray-out of black-out krijgen, waardoor je je later niets meer van dat moment herinnert, of alleen maar bepaalde stukjes. Als ik soms foto's uit die jaren bekijken, zijn er echt wel een aantal bij waar ik nauwelijks een herinnering bij heb...


Wat ik vooral op de langere termijn ging merken, was een constant geïrriteerd maagslijmvlies, concentratieproblemen, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Bovendien kwam ik de laatste jaren van mijn alcoholperiode ruim 10 kilo aan, want ja, alcohol is inderdaad een 'dikmaker'. Gelukkig zijn die kilo's er weer afgegaan toen ik stopte met drinken.


De effecten van alcoholgebruik op langere termijn zijn best heftig. Hoe meer alcohol je drinkt, en hoe vaker je dat doet, hoe groter de risico's zijn. Alcoholgebruik heeft gevolgen voor bijna alle organen en kan ziektes aan de lever, kanker en Korsakov veroorzaken. Wist je dat 1 standaardglas alcohol per dag bij vrouwen al een verhoogde kans op borstkanker oplevert? Ik schrok daar erg van toen ik dat las, zeker omdat ik in die tijd veel meer dan 1 glas per dag dronk. Wat heb ik me zorgen gemaakt. Bij alle pijntjes en kwaaltjes die ik voelde, dacht ik steeds: het is vast iets ernstigs en dat komt door de drank. Eigen schuld. Toch gaf dat niet de doorslag om te stoppen. Een verslaving is zo sterk!


Ik gun jou zeker je wijntje bij het eten of een biertje op het terras. Maar alcohol is geen limonade. Het is goed je daarvan bewust te zijn, zodat je er op een goede manier mee omgaat. Daarom voer ik geen kruistocht, maar een pleidooi. Zeker na Pinksteren. Ons lichaam is een tempel en dat schept verantwoordelijkheden.


'Weten jullie dan niet dat je lichaam een tempel is van de Heilige Geest? Hij woont in jullie. Jullie hebben Hem van God gekregen. Jullie zijn niet van jezelf! Want God heeft jullie voor een hoge prijs gekocht. Eer God dus met jullie lichaam en met jullie geest, want zij zijn van God.'

1 Korinthe 6:19


Vul mij met Uw Geest, Heer, en laat mij meer en meer leven tot eer van U!Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page