top of page

Alcohol in films en series

Het valt me steeds weer op dat alcohol in films en series gemeengoed is geworden. De hoofdpersoon komt thuis na een lange dag werken en het eerste wat hij of zij doet, is naar de koelkast lopen voor een biertje of wijntje. Of twee personages in de film hebben een afspraak met elkaar en daar hoort natuurlijk een glas whiskey bij, compleet met tinkelende ijsblokjes.


Confronterend

De eerste maanden dat ik droog was, vond ik het moeilijk om alcohol voorbij te zien komen. Toen merkte ik des te meer hoe vaak dat gebeurt in een programma, serie of film. Ik draaide soms mijn hoofd om. De confrontatie was nog te heftig. Ik wilde gewoon het verhaal volgen en op die alcohol zat ik helemaal niet te wachten!

Nu heb ik er niet zozeer last meer van. Ik raak vooral geïrriteerd als er weer eens een fles wijn of blikje bier open getrokken wordt in mijn favoriete serie van dat moment.

Is dat nu echt nodig? Heeft het toegevoegde waarde?

Hoe vaker we alcohol zien in films, series en tv-programma's, hoe normaler we dat gaan vinden.

Moeten we echt het beeld voorgeschoteld krijgen dat alcohol erbij hoort? Dat vind ik zorgelijk. Alcohol wordt gekoppeld aan gezelligheid, aan entertainment, aan 'een moment voor jezelf' en aan een stijlvol leven. Dát is wat series en films ons laten zien. Het gebeurt zo en passent dat je er niet eens erg in hebt, tenzij je er gevoelig voor bent.


Effect van media

Roken zien we steeds minder vaak. Waar vroeger de sigaretten op tafel gereed stonden op een verjaardag, is roken nu nauwelijks meer geaccepteerd. Iedereen weet dat het schadelijk voor je gezondheid is. Waarom vinden we alcohol dan wel zo normaal? En zal dat in de toekomst gaan veranderen?


'Zien drinken, doet drinken', wordt er wel gezegd. Voor alcoholisten, die nog actief verslaafd zijn of aan hun herstel werken, kan het zien van alcohol een trigger zijn. Of in elk geval een moeilijk moment. De meeste mensen zullen niet direct een fles open trekken als ze alcohol op tv voorbij zien komen. Toch doen die beelden iets met onze hersenen. Hoe vaker we alcohol zien in films, series en tv-programma's, hoe normaler we dat gaan vinden.


Tegengestelde beelden

Dat is niet alleen met alcohol zo. Hoe moeilijk is het bijvoorbeeld om onze kinderen een zuiver beeld mee te geven van seksualiteit, zoals God die bedoeld heeft? De media laat iets totaal anders zien. Is het dan vreemd dat pubers en jongvolwassenen, die met de Bijbel zijn grootgegroeid in verwarring raken? De principes van Gods koninkrijk staan zo haaks op die van deze wereld! Die kunnen we alleen in praktijk brengen door heel dicht bij Jezus te leven.


Ik daag je uit om de komende week eens op te letten als je de tv aan zet, of een serie of film kijkt. Hoe vaak zie je alcohol voorbij komen? Op welke momenten? En hoe vaak wordt er gerookt? Je hoeft echt niet te turven, maar kijk er eens bewust naar.

Alcohol is ongemerkt overal aanwezig.Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page