top of page

Blijf scherp op 2 januari

Als je net gestopt bent met drinken, kun je als een berg opzien tegen de feestdagen. Hoe ga je die in vredesnaam doorkomen zonder je altijd aanwezige gevulde glas? Alcohol is er in overvloed, altijd al en zeker nu: wijn bij het kerstdiner, glühwein bij winterse activiteiten en bubbels tijdens oud en nieuw. Het is niet te missen. En ik weet het nog als de dag van gisteren, want toen ik stopte, was het november, met alle feestdagen nog voor de boeg.


Wat kun je trots zijn op jezelf als je deze dagen droog en nuchter bent doorgekomen. Als je sterk genoeg bent geweest om dat ene glas af te slaan of gewoon nee zegt tegen een etentje, omdat het nog te moeilijk is. Eindelijk is het 2 januari en kun je opgelucht ademhalen. Je hebt het geflikt!


Die tweede januari is echter een dag waarop je extra scherp moet zijn. Alles is weer normaal, je hebt de moeilijke decemberdagen overleefd en we gaan weer over tot de orde van de dag. Juist dan kan de zucht opeens de kop opsteken. Want ach, na al dat afzien heb je toch wel een beloning verdiend? Eén glas maar, om met jezelf te klinken op je succes?


Dat is nou juist het moment waarop je heel hard 'nee!' moet roepen. Want dit wil je niet, echt niet. Je weet, net als ik, wat er gebeurt als je dat ene glas neemt: daar blijft het niet bij. Wees alert op de gedachte dat je de teugels wel even kunt laten vieren. Dat kan niet. Punt.


Op die moeilijke momenten ga je weer even terug naar de basis: afleiding zoeken, een kop koffie of thee drinken, even naar buiten en vooral tegen jezelf zeggen: vandaag drink ik niet en morgen zie ik weer wel. Om de volgende dag weer met hetzelfde besluit te beginnen. Plak desnoods een memo op je spiegel of waar dan ook. Ook deze momenten gaan voorbij.


Mag je dan niet trots zijn? Zeker! Want het is goed gegaan en dat is een hele prestatie. En laten we de dankbaarheid niet vergeten. Want ook ik ben dankbaar dat ik weer droog de feestdagen ben doorgekomen en dat ik in het afgelopen jaar niet gedronken heb. De bron van die kracht ligt niet in onszelf, maar in onze grote God, onze hemelse Vader. We mochten de komst van Zijn Zoon vieren met Kerst. Met Hem kunnen we het nieuwe jaar in gaan. Hij laat nooit los wat Zijn hand begon. Ik wens je een goede jaarwisseling en een gezegend 2023 toe.Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page