De A van Anoniem bij de AA
De AA staat voor anonimiteit. Maar hoe werkt zoiets in de praktijk? Eerlijk gezegd vond ik dat in het begin heel spannend, want ja, ik woon op een eiland én in een dorp. Hoe groot is dan de kans dat je dan een bekende tegenkomt?
Eerst iets over die anonimiteit op zich. Bij AA kennen we elkaar alleen bij de voornaam. Wat besproken wordt, blijft uiteraard binnenskamers en er mogen geen foto's, video's of geluidsopnames worden gemaakt. De meetings die ik bezoek, zijn besloten. Je kunt dus niet zomaar binnenwandelen, maar je moet je opgeven als je voor de eerste keer naar de meeting wilt komen. Er bestaan ook open meetings, waar iedereen binnen kan lopen. Die zijn er vooral in de grote steden. De enige keer dat de meeting van onze AA-groep open is, is bij een jubileum van één van de deelnemers. Als je één jaar droog bent, wordt dat gevierd. Je ontvangt dan je '1-jaar penning', een oorkonde en een cadeau. De volgende vieringen zijn als je vijf of tien jaar droog bent, enzovoorts. Bij die vieringen mogen familie en vrienden aanschuiven om dit heugelijke moment mee te beleven (en traditioneel Chinees eten na afloop;-)). Een bijzonder moment, daar schreef ik al eerder deze blogpost over! Maar ook bij die open meetings vanwege jubilea worden er geen achternamen genoemd en mag er niets worden vastgelegd op foto of video.
De eerste bekende
Toen ik ongeveer een half jaar naar AA ging, kwam ik voor het eerst een bekende tegen. Onze oudste kinderen zaten ooit op dezelfde peuterspeelzaal. Zij dacht in de eerste instantie dat ik daar als hulpverlener zat, en rolde bijna van haar stoel toen bleek dat ik precies hetzelfde probleem had als zij. Omdat we elkaar niet heel goed kenden, was het prima om in dezelfde groep te blijven. Dat zou anders zijn als er een buurman of buurvrouw zou binnenkomen, of een goede kennis of collega. In dat geval wordt er meestal geadviseerd om allebei een andere groep te bezoeken. De anonimiteit komt dan toch wel onder spanning te staan en je voelt je waarschijnlijk minder vrij om persoonlijke dingen te delen.
Inmiddels ben ik gelukkig de schaamte voorbij om de kamer binnen te gaan waar het bordje met AA erop in de deuropening hangt.
Voor sommige mensen is het een drempel om een AA-groep in hun eigen woonplaats of omgeving te bezoeken. Ze kiezen er daarom liever voor naar een groep te gaan die wat verder weg is. Zelf heb ik ervaren dat het spannend kan zijn om bekenden te ontmoeten, maar dat die spanning maar even duurt. Je zit er immers allebei met hetzelfde doel. Dat maakt nederig, maar schept ook een band. Het is echter vooral belangrijk dat je een groep vindt waar je je thuisvoelt, waar die dan ook samenkomt.
Maar ja, hoe doe ik dat dan als ik in de Albert Heijn een mede-AA'er tegenkom? Nou, gewoon groeten en doorlopen. Als mijn kinderen vragen wie dat is, zeg ik dat ik die persoon op een vergadering ben tegengekomen. Da's nog waar ook. Of bij de peuterspeelzaal, lang geleden. Dat antwoord volstaat.
Ik kom ook weleens bekenden tegen in het gebouw waar de meetings worden gehouden. Het is een overheidsgebouw waar bijvoorbeeld ook fractievergaderingen of andere bijeenkomsten van de gemeente plaatsvinden. Het kan dan gebeuren dat je tegelijk met een bekende bij de koffieautomaat staat. Inmiddels ben ik gelukkig de schaamte voorbij om de kamer binnen te gaan waar het bordje met AA erop in de deuropening hangt. Dat was in het begin wel anders. Het laatste jaar was het vanwege corona uiteraard erg rustig. Vorige week waren er voor het eerst weer anderen op dezelfde verdieping aanwezig.
Harde kern
Voor de 'harde kern' van de groep, de mensen die trouw de meetings bezoeken is er een WhatsApp groep. Dat is goed beschouwd in strijd met de anonimiteit, maar die groep is in goed overleg tot stand gekomen. Het is gewoon handig om de huis-tuin-en-keuken dingen daarin te kunnen doorgeven. Als we in een andere ruimte samenkomen, bijvoorbeeld. Of als je je op het laatste moment af moet melden. Zo'n appgroep kan in onze AA, maar zal niet overal werken.
Anonimiteit is een bijzonder iets. Vaak weet je maar heel weinig van de persoon die tegenover je zit en toch deel je je hart met hem of haar. De gesprekken gaan binnen de kortste keren over heel persoonlijke en diepgaande dingen. Daarom is die anonimiteit uiterst belangrijk om je veilig te voelen. Want alleen dan kun je je openstellen en is er daadwerkelijk verandering mogelijk.
Meer weten? Reageer hieronder of mail naar klazina@drogewoorden.com.
