top of page

Detoxen: terug naar de basis

Deze weken doe ik mee met een detox. Waarom? Om een begin te maken met een gezonder leven en beter te begrijpen waar mijn knelpunten liggen, zowel fysiek als mentaal.


Toen ik stopte met drinken, begon er een intensief proces van lichamelijk en geestelijk afkicken. Door het lichamelijk afkicken werd ik fitter en verdwenen klachten als hoofdpijn en maagpijn. Bij het geestelijk afkicken kreeg ik hulp van een therapeut. Ik leerde patronen herkennen en kon dingen uit het verleden een plek geven. Toch stopte het proces daar niet. Want al begrijp ik nu beter hoe ik in elkaar zit, wil dat niet zeggen dat oude klachten en valkuilen niet meer opspelen.


Via social media kwam ik in contact met Anka Mertens. Zij is orthomoleculair therapeut en gespecialiseerd in brein&buik. Samen met Anka ga ik op zoek naar een goede balans, waarbij de nadruk ligt op voeding, beweging en mindset. Want de dingen die ik vroeger wegdronk, zoals vermoeidheid, weinig puf, depressieve gevoelens, chaotisch hoofd en een onrustig lijf, komen nog zeer regelmatig terug. Natuurlijk heb ik leren omgaan met die gevoelens en heb ik geen alcohol meer nodig om ze weg te drukken, maar ik zou het zo graag anders willen.


Juist rond mijn eerste gesprek met Anka startte zij met een detoxgroepje: vier weken lang detoxen onder begeleiding, en dan hebben we het zeker niet alleen over voeding. Voor mij een totaal nieuwe ervaring. Ik ben er maar gewoon blanco ingesprongen. Tijdens het programma is er een appgroep voor het delen van ervaringen en het steunen en motiveren van elkaar. Dat is heel fijn. Elke dag komt er een stukje informatie en een nieuwe opdracht. Heel leerzaam: over de invloed van de darmen op het brein, over voeding, over slaap, over toxische stoffen in verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, over social media, enzovoorts. Verder was er veel aandacht voor de mindset: welke overtuigingen hebben we en kloppen die wel met de werkelijkheid?

Wat voeding betreft, begonnen we met gezonde weekmenu's. Puur eten, zonder toevoegingen of bewerkte stoffen. Dat was op zich niet nieuw voor mij, omdat ik me al vaker in gezonde voeding had verdiept (maar altijd weer terugval in suiker, vet en het leegschransen van zakken cheese onion chips). Daarna volgde er een afbouwfase, een aantal dagen sappen of smoothies en een opbouwfase, die ik nu net afgerond heb. Dit alles ondersteund door advies op maat en voedingssupplementen van Innerwave.


Deze weken hebben veel met mij gedaan. Het voelde alsof ik mij langzaam terugtrok in mezelf, terug naar de basis. Een soort coconnetje.

Waar ik achter ben gekomen?


- Ik kwam tijdens de sapdag (voor mij was één dag genoeg) op het punt waarop ik weer wist waarom ik ben gaan drinken. Bij een detox ben je letterlijk aan het ontgiften en dat voel je dan ook in je lijf en in je hoofd. (Later wordt het beter, hoor. Ik voel me nu juist heel goed!). Ik wil graag uitzoeken hoe het bij mij zit met stofjes als endorfine, serotonine en dopamine, omdat ik denk dat daar een sleutel zit.


- Ik laat me nog steeds veel te veel beïnvloeden door anderen, omdat ik denk dat zij dingen beter, sneller, handiger, leuker en inspirerender kunnen. Ik mag het op mijn manier doen en dat is goed.


- God is mijn basis, ook al voel ik dat niet en ervaar ik Zijn aanwezigheid op sommige momenten helemaal niet. Geloof en gevoel zijn echt twee verschillende dingen en ik ga te vaak uit van allen mijn gevoel. Dat geeft onrust, terwijl de Heer er altijd is en altijd dezelfde is.


Het was en is een bijzondere ervaring. Ik kijk ernaar uit om hierop voort te borduren! En verder vind ik het ook gewoon leuk om gezonde recepten uit te zoeken en mijn keuken en badkamer wat duurzamer te maken. (Aanrader: muntzo.nl).


Heb jij weleens van iets gedetoxed: social media, suiker, koffie...vul maar in...?Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: