Dit was mijn week!

Maandag

Deze eerste dag na de kerstvakantie starten we wederom met het thuisonderwijs. Daniël haalt gelaten het krat waar zijn schoolspullen inzitten uit het kantoor. Hij mag vanmorgen boven werken, dan kan ik ondertussen een artikel afmaken. Daan vindt zelfstandig werken moeilijk. Hij denkt al snel dat hij iets niet snapt, maar op het moment dat ik het uit wil leggen, wuift hij me weg. "O ja, ik weet het toch al!" We hebben een dagindeling gemaakt, die we zoveel mogelijk aanhouden. Toch ben ik daar niet al te strak in. Loopt het anders, dan is dat ook goed. Iedere morgen starten we om negen uur met school. Arian zit op zijn kamer en doet eigenlijk alles zelf. Heel af en toe komt hij uitleg vragen voor een som (die ik vaak ook niet begrijp, want onze wandelende wikipedia heeft nogal uitdagende verrijkingsstof). Rond half elf houden we een half uurtje pauze. Daarin kan ik dan even rustig een bakkie doen een een nieuwe draai was aanzetten. Aan het einde van de ochtend is Daan meestal wel klaar met de belangrijkste vakken. 's Middags staat er dan nog Engels (Holmwoods) en twintig minuten lezen op het programma. Daarna is het tijd om te spelen. Lekker naar buiten!


Over het thuisonderwijs schreef ik deze column in Eilanden-Nieuws (rechtsboven).


Deze week is er een week van bidden en vasten binnen onze gemeente. Er is een mooi boekje gemaakt, dat als leidraad dient. Voor elke dag staan er drie korte stukjes in met een Bijbelgedeelte en een verwerking. 's Avonds ga ik naar het gebedsuur in de kerk. We zijn daar met een klein groepje, omdat de meeste mensen de bijeenkomst online volgen. Het is goed en fijn om samen te zijn. Toch vind ik het nog altijd lastig om in een groepje hardop te bidden. Zo gemakkelijk als ik zinnen maak bij het schrijven, zo lastig vind ik het om dat al pratend te doen. Gelukkig maakt het voor God niet uit, Hij ziet alleen ons hart aan.


Dinsdag

Opnieuw lekker aan de bak! Ik moet zeggen dat de jongens het thuisonderwijs goed oppakken. De routine van de eerste gedeeltelijke lockdown zit er nog steeds in. Vanmorgen zit Daniël aan de grote tafel beneden, zodat ik ondertussen iets in huis kan doen. Dat is hard nodig na de kerstvakantie. Ik haal de hoezen van de fauteuils en stop ze in de wasmachine. Daarna gaan ze op een lage temperatuur in de droger. Wat knappen ze op! En ze ruiken bovendien heerlijk door de parfum bij de was, die ik heb gebruikt. Ondertussen help ik Daan, die er niet zoveel zin in heeft vandaag. Helaas moet hij van juf Mama gewoon zijn werk afmaken. Gelukkig komt er als stok achter de deur een vriendje spelen. Voor die tijd moet hij dus wel klaar zijn!

's Middags ga ik even bij mijn vader langs om een bakkie te doen. Dat vindt hij fijn. Hoewel zijn oren het niet meer zo goed doen, kunnen we één op één goed met elkaar praten.


Ik merk dat ik het bidden en vasten best lastig vind. Het vasten bestaat voor mij uit het niet kijken van YouTube, Netflix en video's op social media. Eigenlijk heb ik daar nu niet eens zoveel moeite mee, omdat de dagen druk zijn met alle kids thuis én mijn eigen werk. Wel merk ik hoeveel tijd ik normaal gesproken aan het kijken besteed. Zomaar even tussendoor of onder het koken en opruimen. En bij de strijk of het vouwen van de was. Ik word erbij bepaald dat we onze tijd maar één keer kunnen besteden. Hoe doen we dat? Het Bijbellezen en bidden vind ik moeilijk, vanwege de vele ruis in huis. Het is alsof mijn hart er niet in mee kan komen, omdat het wéér iets is dat op mijn to do-lijstje staat. Klinkt misschien oneerbiedig, maar zo bedoel ik het niet. Het is gewoon een beetje veel allemaal. En als ik dan bijzondere en bemoedigende ervaringen van anderen hoor of lees in de app, (die ook nog eens heel mooi hardop kunnen bidden en daarbij aan alles en iedereen denken), maakt me dat onzeker en een beetje kriegel, waar ik me dan weer schuldig over voel. Mijn hoofd zit vol en ik voel vrij weinig. Dat vertel ik dan maar in een stil gebed aan God. Wat moet ik anders? 's Avonds ga ik lekker lang in bad met mijn verstand op nul, maar het knagende gevoel blijft.