top of page

Dit was mijn week: ijskoude wandelingen, een nieuwe bril uitzoeken en keuzes maken.

Maandag

Het schoolleven begint weer! In de sneeuw! Arian heeft er superveel zin in. Daniël zou het daarentegen prima vinden om tot de zomervakantie thuis te werken. Gisteravond heb ik de bekers en pauzebakjes voor de jongens al klaargezet. Nu hoef ik alleen nog maar hun brooddozen te vullen. We gaan op tijd de deur uit. Arian zal de komende weken les krijgen in een zaal van de kerk, die vlakbij school is. Daarvoor moet hij eerst nog wat spullen uit zijn kastje op school halen. Zodra ik Ari bij de kerk heb afgezet, rijd ik met Daniël terug en zet ik hem af bij de ingang van het schoolplein. Het is nog rustig op straat. De andere scholen in het dorp gaan morgen pas open, vanwege de sneeuw.

Thuis wachten mijn normale maandagtaken: bedden verschonen, het huis op orde brengen en de boodschappen opruimen. Die mogen we deze keer zelf ophalen, want de Jumbo-bus rijdt niet vandaag. Gelukkig werkt BJ thuis en wil hij wel even mee om te sjouwen. Naast de huishoudelijke taken wacht er ook nog behoorlijk wat schrijfwerk. Ik installeer me achter mijn bureau en tik een paar honderd woorden weg over keramische tegels. Tegen tweeën vertrek ik opnieuw richting school. Heerlijk dat er nu weer wat meer ritme is. De jongens komen thuis met enthousiaste verhalen en gaan nog even lekker in de sneeuw spelen. Een goede start van de week.


Dinsdag

Opnieuw een schrijfdagje vandaag. Wat ben ik blij met mijn eigen werkplekje! Inmiddels heb ik mijn eigen 'open haard' in de vorm van een elektrische kachel met 'vlammetjes' en hete lucht. Heerlijk warm en ook nog eens gezellig!

Tussen de middag laten BJ en ik de hond uit. Het is een ijskoude wandeling, maar wat is het mooi buiten! Tommie geniet van de sneeuw en stuift voor ons uit over het pad naar de berg. Op sommige plekjes is het verraderlijk glad en gaan we voor de zekerheid naast het pad lopen, waar de sneeuw nog wat ruller is.

's Middags bezoek ik mijn vader. Hij heeft zijn draai nu aardig gevonden in het verpleeghuis. Hij leest veel en geniet van zijn nieuwe laptop. Af en toe gaat hij er met zijn scootmobiel op uit.

Deze week kook ik vooral winterkost. Vandaag staat er goulash op het menu. Vanmorgen heb ik alle ingrediënten al in de slowcooker gedaan en verspreiden heerlijke geuren zich door het huis. Nu hoef ik alleen nog maar rijst te koken en een salade te maken (lees: een kant en klare salade uit de supermarkt open te trekken). Er wordt flink gegeten. Toch blijft er nog een schaaltje goulash over voor morgen, waar BJ en Arian zich nu alweer op verheugen.


Woensdag

Ik ga een nieuwe bril uitzoeken! Om half tien heb ik een afspraak bij Pearle Middelharnis. De laatste tijd krijg ik steeds meer last van mijn ogen, vooral als ik op de computer werk. Het is drie jaar geleden dat mijn ogen voor het laatst gemeten zijn, dus ondertussen mag het wel weer een keertje. Bij Pearle is alles uitstekend coronaproof geregeld. Op de deurmat staat een hekje, waarachter ik moet wachten tot ik opgehaald wordt. Eerst worden er aan een tafel wat metingen gedaan. Daarna mag ik meelopen naar de aparte meetruimte, waar ik op een stip moet blijven staan tot de stoel en de apparatuur zijn schoongemaakt. Mijn ogen blijken inderdaad achteruit te zijn gegaan. Dat is erg duidelijk als de opticien mij het verschil laat zien tussen mijn oude en mijn nieuwe sterkte. En ik moet eraan geloven: multifocale glazen. Nu ik hier toch ben, pak ik het maar gelijk goed aan: ik kies een bril die ik altijd kan dragen, een computerbril en een zonnebril op sterkte. Gelukkig heeft Pearle een leuke actie en krijg ik de tweede bril gratis! Het uitzoeken van een montuur vind ik altijd lastig. Het is opeens zo'n ander gezicht. Toch ben ik er al snel uit. Nu nog een week of twee wachten.

Dan moet ik snel verder naar een werkafspraak: even rondkijken op de School met de Bijbel in Sommelsdijk, waar onze jongens op zitten. Ik mag een artikel schrijven over de eerste schoolweek na het thuisonderwijs. Ik praat met de directeur en met een aantal leerkrachten. Ook vraag ik de kinderen in verschillende groepen om een reactie. Tot slot rijd ik langs de kerk waar Arian les krijgt om een fotootje te maken. Zowel de kinderen als de leerkrachten zijn erg blij om elkaar weer te zien. Want, zoals één van de juffen het zei: "Ik ben geen juf geworden om les te geven voor een scherm."

Het artikel moet morgen aangeleverd worden, dus ik schrijf het meteen maar even uit. Dan haal ik de jongens op en stort ik me weer op mijn teksten over keramische tegels. De AA skip ik deze week: teveel werk...


Donderdag

De jongens gaan vandaag op de fiets naar school. Ze zijn tot aan hun neus ingepakt in mutsen en sjaals. Ze hopen vurig dat er dit weekend geschaatst kan worden. Op mij wacht het werk weer: huishouden en schrijven.

Ik houd van de wandelingen, die BJ (als hij thuis werkt) en ik tussen de middag maken, met de hond. Ondanks de snijdende wind en de kou, genieten we van de uitgestrektheid van de polder en de witte wereld om ons heen. De avonden houd ik zoveel mogelijk vrij van verplichte zaken, zoals werk. Dan is het tijd voor een spelletje met de jongens, het achtuurjournaal kijken met BJ en gezellig theedrinken. Daarna ga ik meestal nog wat lezen of kleuren. Of werken aan mijn bullet journal.


Vrijdag

Arian vertrekt enthousiast naar school. Zijn schaatsen gaan mee, want vanmiddag gaan ze met de hele klas het ijs op. Echt leuk dat we toch nog echt winterweer hebben gekregen! Als Daan ook vertrokken is, doe ik snel wat klusjes in huis en schuif ik achter mijn bureau om te schrijven. Ik moet keuzes gaan maken. De laatste tijd heb ik zoveel werk dat veel andere dingen erbij inschieten. Mijn blog en social media bijvoorbeeld, of mijn boek. En met het huishouden loop ik ook behoorlijk achter. Het afgelopen jaar is vol veranderingen geweest. Zo fietste ik nog met de jongens naar school (omdat Daan nog niet alleen mocht), en zo zit ik thuis tot over mijn oren in het schrijfwerk. Twee lockdowns en twee periodes van thuisonderwijs later, ziet mijn leven er opeens heel anders uit. Daniël fietst nu ook zelfstandig naar school, ik heb er superleuk werk voor de krant bijgekregen en mijn dagen worden heel anders ingevuld. Deze week heb ik gebruikt om na te denken over wat ik wil, want de balans raakt zoek. Blijft een valkuil. Toen ik nog dronk, stapte ik daar gemakkelijk overheen, maar nu ik het leven nuchter onder ogen zie, wil ik weloverwogen keuzes maken. Daarom neem ik afscheid van één opdrachtgever en ga ik me meer richten op het schrijven voor de krant. Ik merk dat ik daar mijn passie voor taal en creativiteit helemaal in kwijt kan. Ik wil mezelf daarin verder uitdagen en ontwikkelen. Daarom ga ik een thuisopleiding Journalistiek en Nieuwe Media volgen. Die duurt een jaar en heeft een studiebelasting van vijf uur per week. Dat is haalbaar. Ik heb er heel veel zin in! Het leuke is dat ik de dingen die ik leer, meteen in de praktijk kan toepassen. Ook wil ik meer tijd aan deze blog, want het verlangen waarmee ik die begonnen ben, is nog even sterk als eerst. En ik werk verder aan mijn boek. Nu ik deze belangrijke knoop heb doorgehakt, ga ik met een goed gevoel het weekend in.


Zaterdag

Lekker vrij vandaag! Uitslapen, in huis rommelen, naar buiten en op bezoek bij mijn vader. De keuzes die ik gemaakt heb, geven ruimte in mijn hoofd en zorgen voor nieuwe energie. Ik geniet dan ook volop van dit heerlijke weekend! De jongens gaan er een aantal keren op uit om te schaatsen en komen tussendoor thuis even opwarmen. Er zijn genoeg plekken in de buurt waar geschaatst kan worden. Ik geef de badkamer en toiletten een goed beurt en vul mijn weekbestelling voor de Jumbo aan. Nu is het alweer bijna etenstijd. Vanavond genieten we van de knusse gezelligheid met kaarsjes en wat lekkers en kijken we 'Wie is de Mol?' Morgen nog zo'n fijne dag met een kerkdienst om naar uit te kijken en lekker naar buiten met de jongens.Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: