top of page

Dromen over wijn zijn bedrog?

Bijgewerkt op: 22 mei 2020

Met een bonkend hart schiet ik hijgend overeind. Paniek! Heb ik echt gedronken? Ik proef de wijn nog op mijn tong, de geur talmt in mijn neusgaten. Het is foute boel. Ik ben voor de bijl gegaan. Nu moet ik bij de volgende AA-meeting gaan vertellen dat het me niet is gelukt. Ik moet weer helemaal overnieuw beginnen.


De paniek maakt langzaam plaats voor de realiteit. Ik zit in mijn bed. Naast mij slaapt mijn man nog de slaap der onschuldigen. Hij snurkt zachtjes. De wekker geeft aan dat het bijna tijd is om op te staan. Daglicht verbergt zich achter de gordijnen, die langzaam bewegen voor het open raam. Een diepe opluchting overvalt me. Het is niet echt, ook al hangt de zwaarte van de droom nog in mijn gedachten. Ik heb niet gedronken. Ik ben nog steeds droog!


Voor veel alcoholisten, die niet meer drinken, is dit een herkenbare situatie. In het begin van mijn herstel had ik deze levendige dromen regelmatig. Nu gelukkig nog maar af en toe. Ze komen meestal als ik aan het eind van de nacht even wakker ben geweest en vervolgens weer in slaap sukkel. Het is niet fijn om met zoveel stress in mijn lijf wakker te worden. Het duurt best een tijdje voor mijn gedachten de droom los kunnen laten. Toch kan ik juist zo'n dag met een dubbel dankbaar hart beginnen. Omdat het niet waar is, wat ik heb gedroomd. Dank U, Heer! Droog zijn is een kostbaar geschenk, dat ik elke dag verder uit mag pakken.

Juist in mijn dromen is de beleving van wijn, maar ook de angst voor een terugval onmiskenbaar aanwezig.

Zijn de dromen over wijn echt bedrog? Niet helemaal, denk ik. Dat de alcohol nu nog in mijn dromen rondspookt, bewijst hoeveel impact mijn verslaving had en heeft. Waar ik overdag de zucht en de gedachten aan wijn rationeel kan benaderen, kan ik dat niet als ik slaap. Dan neemt mijn onderbewuste het over. Kennelijk speelt drank daar een grotere rol dan ik denk. Juist in mijn dromen is de beleving van wijn, maar ook de angst voor een terugval onmiskenbaar aanwezig.


In het begin voelde ik in deze dromen ook de roes, die de wijn mij bracht. Het 'los' zijn, de zweverige onbezorgdheid. Zodra ik wat langer droog was, ebde die ervaring steeds verder weg. De eerste keer dat het me in mijn droom niet 'lukte' om dat gevoel op te roepen, werd ik met een kater wakker. Want het was zo fijn om in elk geval in mijn dromen nog even onder invloed te zijn, ongeacht de paniek bij het wakker worden.


Ik ben ervan overtuigd dat deze dromen ook onderdeel zijn van een geestelijke strijd. Dat satan ons juist in ons onderbewuste probeert te raken. Gelukkig weet ik dat Jezus sterker is en dat iedere kwade macht vlucht bij het horen van Zijn naam. Gek genoeg ben ik me daar ook in mijn slaap van bewust. Zo schrok ik een tijdje geleden wakker uit een 'alcoholdroom' met de naam van Jezus op mijn lippen. Hij heeft alle macht, daarvan is zelfs mijn onderbewuste blijkbaar doordrongen.


De waarheid in mijn dromen is geen waarheid meer, ook al zou ik het soms bijna geloven. Daarom kan ik rustig gaan slapen in de wetenschap dat ik geborgen ben bij God.


'Ik kan in alle rust naar bed gaan en vredig in slaap vallen.

Want U alleen, Heer, zorgt ervoor dat ik veilig ben.'


Psalm 4:9 (en lees vooral ook de hele psalm!)Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: