top of page

Een terugval voorkomen

Een terugval kan iedereen overkomen. Dat is ook niet iets om je voor te schamen. Veel belangrijker is dat je de droge draad meteen weer oppakt. Toch kun je zelf veel doen om een terugval te voorkomen. Drie aandachtspunten helpen je daarbij:


Wees je bewust van je verslaving, maar vooral van de weg die God met jou gaat.

Als je een tijdje droog bent, kan je aandacht verslappen. Het gaat toch hartstikke goed! De alcohol is uit je systeem en je kunt prima zonder. De gedachte kan opkomen dat het allemaal wel meeviel. Je zou zelfs kunnen denken dat je het wel weer een keertje kunt proberen. Eentje maar. Deze gedachten zetten een deur open naar een terugval. Want je kunt er niet eentje nemen. En het viel niet mee. Ben je vergeten hoe vast je zat aan de alcohol en hoe onrustig je hart was? Bedenk weer eens te meer hoe de Heer jou een weg uit je verslaving wees en je in vrijheid zette. Laat je niet weer een slavenjuk opleggen, maar buig elke dag je knieën in dankbaarheid, neem die gedachten krijgsgevangen en breng ze bij Jezus.

Wat jouw risicofactoren en triggers zijn, is heel persoonlijk. Die hebben te maken met je drankverleden, je omgeving en je karakter.

Weet wat de risico's en triggers zijn

Soms gebeurt er iets dat direct in verband staat met je alcoholgebruik. Dat kan een bewuste of onbewuste herinnering zijn. Het geluid van iemand die een fles wijn ontkurkt op televisie, de geur van alcohol als je langs een terrasje loopt. Of een berichtje van een vriend van vroeger, die je drinkmaatje was. Sommige risicofactoren en triggers kun je voorkomen, andere niet. Je hoeft niet langs dat terrasje te lopen als je weet dat dat de herinnering aan alcohol oproept. Je hoeft niet persé af te spreken met die vriend van vroeger, ook al zou je alleen maar een spaatje rood met hem drinken. Andere triggers en risicosituaties zijn minder gemakkelijk te vermijden. In dat geval is het belangrijk om vooraf een plan klaar te hebben. Maar wees je vooral ervan bewust dat God altijd bij je is. Hij is een Helper in moeilijke momenten. Hij helpt je om keuzes te maken en geeft je de kracht om het goede te doen. Vraag daarom steeds om Zijn bescherming. Hij is als een muur rondom je heen.


Ga in gebed en zorg voor een plan om verleiding te voorkomen

Als je weet dat je in een risicosituatie terecht gaat komen, mag je dat als eerste bij de Heer neerleggen. 'Heer, ik zie tegen deze situatie op. Ik ben bang wat die met mij gaat doen. Wilt U mij sterk maken en mij de weg wijzen?" Daarnaast maak je van tevoren een plan en bedenk je hoe je met de situatie omgaat. Is de supermarkt een lastige plek voor je, omdat de slijterij er vlak naast is? Vraag dan bijvoorbeeld iemand mee als je boodschappen gaat doen. Ga je naar een verjaardag waar alcohol gedronken wordt? Bedenk dan van tevoren wat jij gaat zeggen als er gevraagd wordt wat je wilt drinken. En probeer naast iemand te gaan zitten die ook geen alcohol drinkt. Heb je juist nu in de gedeeltelijke lockdown last van gedachten aan alcohol? Geef die dan geen kans en haal zeker geen alcohol in huis, ook niet voor iemand anders.


Wat jouw risicofactoren en triggers zijn, is heel persoonlijk. Die hebben te maken met je drankverleden, je omgeving en je karakter. Vraag God of Hij je duidelijk maakt waar je valkuilen liggen, zodat je ze steeds beter gaat herkennen.


En als je toch terugvalt? Sta dan weer op! Voor God hoef je je niet te schamen, Hij weer het toch al lang. Bij en met Hem mag je altijd opnieuw beginnen. Bij AA ben je trouwens ook altijd welkom, zeker na een terugval. Je krijgt misschien even een stevige preek, maar direct ook de bemoediging dat je er met de steun van de groep weer voor mag gaan. Wanhoop daarom niet als je toch weer naar de fles hebt gegrepen, maar ga opnieuw op weg naar een leven zonder afhankelijkheid van alcohol. Want het is echt mogelijk. Ook voor jou!Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page