top of page

Een update van juf Mama

Nounou, daar ben ik weer, hoor. Ik had afgelopen weekend even geen puf voor een weekoverzicht. Maar het gaat goed.

Onze doordeweeks dagen zien er ongeveer zo uit:


8:30 uur

BJ gaat z'n kantoor in of is inmiddels naar een klant vertrokken (als het werk echt niet vanuit huis kan). De jongens en ik zijn bezig met ontbijten, opruimen, laptops opzoeken en installeren voor school.


9:00 uur

We luisteren naar EerstDit voor Kids, een podcast met Bijbelverhaal. Daarna gaat Ari naar zijn kamer en ga ik met Daniël aan de keukentafel zitten om het schoolwerk op te starten. Hij kan 9:30 uur via GoogleClassroom een instructie voor de rekenles volgen.


10:30 uur

Pauze met koffie voor mama.


11:00 uur

Daniël gaat videobellen met de klas voor een klassengesprek en een spelletje.

Meestal zijn we eind van de ochtend wel een eind door het schoolwerk heen.


12:00 uur - 12:30 uur

Lunchpauze met heel vaak een lekker broodje of iets extra's erbij.

Aan het begin van de middag staat soms nog 20 minuten lezen of Engels oefenen op het programma. Daarna is Daan blij dat hij naar buiten kan. Hij accepteert de hulp van juf Mama aardig, maar gaat ook af en toe languit op de grond liggen als hij echt geen zin meer heeft. Gelukkig draait hij ook weer snel bij.


Arian heeft weinig hulp nodig. Bij de sommen voor verrijking stuur ik hem trouwens linea recta door naar BJ (als die thuis is). Dat zijn namelijk complete logigrammen van 5 sterren, die ik met mijn ontbrekende wiskundeknobbel geenszins uitgelegd krijg. Voor taal mag hij bij mij aankloppen.


Anekdote:

Ari komt verontwaardigd de trap af. "Mam, waarom is deze zin fout? Ik weet zeker dat ik het goed heb getypt: 'Ik heb in de boom geklommen'. "Die is inderdaad niet goed", zeg ik. "Het moet zijn: 'Ik bén in de boom geklommen'. Ari zijgt neer op de onderste trede van de trap en typt de zin opnieuw. Hij kijkt verwijtend op. "'t Is nog goed ook..."

"Tsja", zeg ik. "Dat komt vast door die coronatest die je vorige week hebt gehad. Ze zijn iets te ver gegaan en hebben een paar punten van je IQ afgeschraapt." Ari denkt van niet.


Middag

's Middags vermaakt Ari zich met Google Streetview, waarmee hij door heel Europa reist, op zoek naar interessante plekken. Of hij spreekt af met een vriendje. Of hij kijkt reviews van pretparken.

Daan niet, die speelt liever buiten en op z'n PlayStation.

Gelukkig had Ari geen corona en Lotte, die maandag is wezen testen, ook niet. We hopen maar dat het zo blijft.

Mijn eigen werk plan ik zoveel mogelijk in de middag. Deze week schrijf ik onder andere voor een webshop in sieraden en voor Eilanden-Nieuws zit er nog een artikel in de pen over zeehond Melanie, die bij A Seal in Stellendam is binnengebracht.

Daarna wacht er nog een tekst over het verwijderen van tatoeages en een serie teksten over verschillende soorten lekkages. Ik leer weer heel wat bij deze week!


Boek

Waar ik ook veel van geleerd heb, is het nieuwe boek van Jacqueline van Lieshout: 'De Geest uit de fles'. Het is een boek over de achtergronden van een alcoholverslaving en het vervolg op 'Ontwijnen', dat al eerder verscheen. In haar tweede boek legt Jacqueline uit hoe het komt dat je verslaafd aan alcohol kunt raken. Ze beschrijft de alcohol als een soort teddybeer, die je op schoot neemt om je achter te verschuilen en waar je tegenaan kunt leunen om te genieten van zijn troost en zachtheid. Dat herken ik helemaal. Ik kon een nieuwe fles wijn soms zelfs letterlijk omarmen, verlangend naar de roes en de ontspanning die hij mij zou brengen.

Wat de oorzaak van verslaving betreft: er is geen eenduidige oorzaak te noemen, volgens het boek. Wel is duidelijk dat er veelal een probleem met verbinding is, op wat voor manier dan ook. Dat kan al beginnen tijdens de zwangerschap of in de vroege kinderjaren. Maar moeite hebben met verbinding kan ook andere redenen hebben. Daarnaast kan er een erfelijke component meespelen. Voor mij was dit hoofdstuk erg verhelderend. Ik werd geboren in een stressvolle periode, omdat mijn ouders anderhalf jaar daarvoor hun oudste zoon (mijn oudste broer, die ik nooit heb gekend) verloren door een verkeersongeval. Die gebeurtenis heeft uiteraard een grote impact gehad op mijn kinderjaren. Daarnaast herken ik meer factoren die hebben bijgedragen aan mijn alcholverslaving. 'De Geest uit de fles' is een echte aanrader als je meer wilt weten over hoe gemakkelijk mensen zoals jij en ik afhankelijk kunnen worden van alcohol én over de enorme plek die alcohol in onze maatschappij inneemt.


Ik ben ontzettend blij met mijn alcoholvrije leven. Ook nu, tijdens de lockdown, heb ik geen behoefte om een fles open te trekken. Natuurlijk heb ik mijn momenten, zoals iedere moeder met de kids thuis ze nu zal hebben. Het helpt dat ik de ochtend echt vrij houd voor school en niet teveel in de middag probeer te plannen. Het huishouden doe ik tussendoor. Steeds een kwartiertje, dan kom je al een heel eind. Was opvouwen kan onder het acht-uur-journaal, maar ook tijdens het klassengesprek van Daan. Onder de rekeninstructie kan ik precies een WC soppen en tijdens het stillezen ruim ik de vaatwasser uit. We maken er maar het beste van, met veel rondjes Mario Kart, het schilderen van Happy Stones en het bakken van cakes en andere lekkere dingen. Dat betekent dus wel wandelen met de hond om de coronakilootjes in bedwang te houden.

En die avondklok...tsja, we gaan het zien. Als je de hond een keer wil lenen na 20:30 uur, hoor ik het wel.


Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: