top of page

Ex-verslaafd en drank in huis?!

Ik heb drank in huis. Niet voor mijzelf. Wel voor anderen. Mijn volwassen kinderen drinken weleens een cocktail, een glas wijn of een biertje. Vrienden die op bezoek komen, kunnen dat ook gerust krijgen. Waarom zou ik anderen, die wel normaal met alcohol om kunnen gaan, hun drankje niet gunnen?


De kast waar de flessen whiskey, likeuren en andere sterke dranken in staan, was vroeger mijn domein. Hij stond toen nog in de keuken. De rechterdeur was nooit op slot en stond vaak half open. Achter de gesloten linkerdeur stond op de bovenste plank mijn immer gevulde wijnglas. Veilig verborgen naast het servies dat alleen bij hoogtijdagen werd gebruikt. Tijdens het opruimen, koken, strijken, poetsen, enzovoort liep ik geregeld naar de kast om een slok te nemen en het glas weer netjes terug te zetten. Kwam er iemand langs? Geen punt. Kast dicht en geen haan die er naar kraaide.


Nu staat er opnieuw drank op de bovenste plank, alleen niet meer van mij. De kleurige likeurtjes en rokerige whisky's doen me weinig. Ik heb er zelfs geen moeite mee om de flessen te verplaatsen als ik de kast aan het opruimen ben. Al zal ik ze nooit openen om even te ruiken. Niet dat ik zo'n fles dan meteen leeg zou klokken, maar ik ga de confrontatie niet aan. Ik weet waar ik vandaan kom. Er is een sterke koppeling tussen geuren en herinneringen.


Had ik drank in huis kunnen hebben toen ik net gestopt was? Nee, zeker niet. Nu was er naast de wijn die ik dronk niet heel veel meer alcohol te vinden. BJ, mijn man, houdt niet van bier of wijn. Hij drinkt heel soms een glas whisky met een vriend, maar heeft het liefst een alcoholvrij biertje. Toen ik stopte met drinken heb ik alle resterende wijn door de gootsteen gespoeld. (En ook die dure whiskey, al heb ik een jaar later een nieuwe fles voor mijn echtgenoot gekocht.)


Als je net droog bent, moet je het jezelf niet moeilijker maken dan het is. Niet stoer doen en denken dat je het wel aankunt. Heb je er last van dat er drank in huis is en ben je er in gedachten mee bezig? Doe het dan weg of vraag of iemand het voor je bewaart tot je wat verder bent in het proces. En communiceer dat ook aan je gezin of huisgenoten. Het wordt minder moeilijk, echt waar.


Wijn en andere alcoholische dranken zijn geen grote trigger meer voor mij, al blijf ik me altijd bewust dat ik maar één slok verwijderd ben van mijn actieve verslaving. Never go back to something God has already rescued you from. Als ik daar aan denk, weet ik waar ik zijn moet om vol te houden. Met Hem kan ik het. Elke droge dag.


Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page