top of page

Frikandelbroodje

Niet ver van ons huis is een populaire plek. Als je de weg oversteekt, loop je zo een park in (vrij nieuw, veel gras, water, ruimte en bomen) met in het midden 'de berg'. De berg is een aangelegde heuvel en een begrip onder hondenbezitters, ouders met jonge kinderen, mountainbikers en bootcampers. Daarnaast is deze plek een walhalla voor skaters. Aan de voet van de berg bevindt zich namelijk een heuse skatebaan, geflankeerd door een sportplek met diverse oefenrekken.


De skatebaan trekt onze jongens als een magneet. Dat begon al toen ze een jaar of 3 waren en met hun fietsje over de hellingen sjeesden. Later kwam daar een stepje bij en inmiddels sjouwen ze regelmatig hun kringloop skateboard of skeelers mee richting berg. Soms moeten ze een poosje geduld hebben. Dan wordt de baan bemand door oudere skaters, die halsbrekende toeren uithalen en 9 van de 10 keer netjes op hun voeten terecht komen. Zo stoer willen onze jongens ook wel zijn. Vooral omdat de profs een radio met stevige beat bij zich hebben en omdat er allerlei flesjes drinken en snacks staan uitgestald.


Op vrije middagen gaan Arian en Daniël graag een poosje naar de skatebaan. Daniël heeft voor zijn achtste verjaardag skeelers gekregen. Nu hij het rijden en stoppen goed onder de knie heeft, is de skatebaan de volgende uitdaging. Hij kijkt de kunst af van de ervaren skaters en rijdt zelf steeds soepeler over de baan. De kunstjes, daar waagt hij zich nog niet aan. Vriendjes die komen spelen, worden steevast meegetroond naar de berg. De skatebaan blijft een onverdeeld succes.


Op woensdagmiddag komt Daniëls vaste vriendje spelen. Die twee kunnen het geweldig met elkaar vinden en raken nooit uitgespeeld.

'Mag ik iets kopen van mijn zakgeld?', vraagt Daniël.

'Wat dan?, wil ik weten.

'Iets lekkers!'

Daniël houdt enorm van iets lekkers en op een vrije middag mag dat ook best. Hij propt wat losse euro's in zijn broekzak en weg zijn de heren. Naar Albert Heijn.

Ik richt me weer op mijn schrijfwerk: 3 artikelen over verschillende webshops, waar ik mijn hoofd goed bij moet houden.

Mijn zoon heeft blijkbaar goed opgelet. Les 1 van 'Hoe word ik een echte skater' is: zorg voor passend proviand!

Een kwartiertje later hoor ik de achterdeur opengaan. Daniël steekt zijn hoofd om het hoekje. 'We gaan naar de berg hoor, mam!'

'Is goed!', zwaai ik terug.

Ze hebben nog tijd genoeg om te spelen. Eind van de middag zijn ze heus wel terug, want dan mogen ze nog een poosje op de PlayStation. Dat vergeten ze niet. En inderdaad. Rond half 4 kondigt het geratel van skeelerwieltjes de terugkomst van de stoere skaters aan.


Daniël gooit zijn rugzak op de grond. Zijn wangen zijn knalrood en zijn haar, dat ik 's morgens nog met gel in een keurig VVD-kapsel heb gestyld, piekt alle kanten op.

'We hebben nog wat over, mam!'

Met een knik naar zijn vriend: 'want hij hoefde zijn frikandelbroodje niet.'

Frikandelbroodje?

'Ja, dat eten ze bij de berg toch altijd? Als je gaat skaten, eet je een frikandelbroodje. Dat hoort zo. En je moet uit dit flesje drinken!'

Een nieuwe greep in de tas tovert een leeg flesje AA-drink tevoorschijn.

Juist.


Inwendig moet ik lachen.

'Nou, jullie zijn echte skaters, hoor! Maar heeft je vriend dan helemaal niks lekkers op?'

'Jawel', doet deze een duit in het zakje, 'we hadden ook nog een zak chips! Dat hoort er ook bij, zegt Daniël.'

Natuurlijk.


Mijn zoon heeft blijkbaar goed opgelet. Les 1 van 'Hoe word ik een echte skater' is: zorg voor passend proviand! En ja, zo werkt het bij Daniël. Als iets zo hoort, dan blijft dat altijd zo horen. In dit geval lijkt het me toch handig om enige nuance aan te brengen.

'Zullen we de volgende keer bij de skatebaan eens kijken wat skaters nog meer eten en drinken? Er zijn vast ook nog veel andere dingen, waaruit je kunt kiezen!'

Daniël knikt half, terwijl hij het resterende frikandelbroodje in de koelkast legt.

'Mag ik dat morgen in mijn brooddoos voor school?'

Vooruit dan.


Ik heb iets bij te schaven.

Dus, lieve vaders en moeders van skaters bij de berg: geef je zoon of dochter de volgende keer alsjeblieft een appel mee. Of een boterham met kaas. En een flesje water. Ofzo.

Dan kan ik Daniël laten zien dat skaters een gevarieerder snackmenu hebben, dan hij denkt.


En ouders van het vriendje: sorry voor dat flesje AA-drink.

Ik hoop dat jullie zoon inmiddels uitgestuiterd is.Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: