top of page

Je Smoetie

Toen ik bijna vier jaar geleden stopte met drinken, had ik niet kunnen vermoeden dat mijn leven drastisch zou veranderen. Dat ging dan ook maar stapje voor stapje. Terugkijkend zie ik hoeveel stapjes ik al gemaakt heb en hoe God mij daar met vaderlijke zorg doorheen leidde: het vinden van de AA en de juiste medicatie, goede gesprekken met onder andere een psycholoog, waardoor veel puzzelstukjes op zijn plek vielen, het delen van mijn verhaal via Droge Woorden en nog veel meer mooie dingen.


Een volgende stap

Een paar maanden geleden was het tijd voor een volgende stap, die vooral met mijn lifestyle te maken heeft. Vanuit eerdere ervaringen wist ik hoeveel effect goede voeding op mijn fysieke en mentale gezondheid heeft, maar de laatste tijd had ik daar minder aandacht voor. Teveel suiker en (verkeerde) vetten, te weinig groente en fruit en te weinig beweging. Ik voelde het aan mijn lijf en wist dat er iets moest gebeuren. Daarnaast wil ik ook heel graag van mijn medicatie (antidepressiva) af. Ik kwam ik contact met Anka Mertens, een orthomoleculair therapeut. Zij stelde voor om het maar meteen grondig aan te pakken en te beginnen met gluten- en lactosevrij eten. Dat maakte na een paar weken al veel verschil. Ik kon ook meteen meedoen met een detoxprogramma, dat niet alleen over voeding ging, maar ook over zaken als telefoongebruik, overtuigingen en doelen. Een leerzaam proces. Ik startte met het innemen van mineralen en ging lekker door met gezonde voeding en meer bewegen.

Ik start de dag met een smoothie, waardoor ik nu bij Mario Kart de nickname 'Je Smoetie' heb gekregen.

Meesterwerk van God

Na de zomervakantie volgde ik een online training bij Charlotte Labee van Brain Balance om meer te leren over de werking van het brein. Heel gaaf om te leren wat voeding met ons brein doet, hoe het zit met hormonen en hoe je zelf je denkpatronen kunt beïnvloeden. Bepaalde elementen in de training laat ik links liggen, zoals ontspanning via yoga, visualisatie en affirmaties. Waar ik wel veel aan heb zijn de ademhalingsoefeningen en beweegtips. Ook de aandacht voor voeding en de bijbehorende recepten spreken mij erg aan. Ik start de dag met een smoothie, waardoor ik nu bij Mario Kart de nickname 'Je Smoetie' heb gekregen... Maar wauw: wat is het gaaf! Ik raak steeds meer verwonderd hoe complex en doordacht ons lichaam in elkaar zit, waarin ik overduidelijk de hand van onze Schepper zie. De training is gebaseerd op de evolutietheorie, maar ik krijg alleen maar een dieper ontzag voor het meesterwerk van onze God. Ik ben blij met alle kennis die ik erbij gekregen heb en wil daar zeker nog meer over leren.


Meer energie

Het veranderen van je lifestyle kost tijd en doorzettingsvermogen. Het vraagt geduld en de juiste mindset om het vol te houden. Dat lukt mij vooral omdat ik merk hoeveel het voor me doet. Ik heb meer energie, ben helderder in mijn hoofd en als ik eens een slechte dag heb, krabbel ik gemakkelijker weer overeind. Sinds een aantal dagen heb ik in overleg met de huisarts de dosis medicatie gehalveerd. Dat vind ik best spannend, maar het gaat tot nog toe goed. Ik probeer mild te zijn voor mezelf en genoeg me-time te pakken, zeker nu we met zijn allen thuis zijn. Lekker even wandelen, een kwartiertje muziek luisteren of een half uurtje lezen. Ook wat voeding betreft heb ik de switch nu wel gemaakt. Ik eet voor 95% gluten- en lactosevrij en kom de meeste dagen aan zo'n 500 gram groente per dag. Ik snack af en toe ook gewoon, hoor. Een bordje friet op vrijdag, een bakje chips op zondag of een bonbon doordeweeks gaan er ook best in. Toch doet goed voorbeeld goed volgen, want waar de jongens eerst griezelden als ik de blender aanzette, drinken ze nu heel regelmatig een fruitsmoothie, waar ik af en toe stiekem wat groente doorheen mik.


Puur en eerlijk

Ik ben puur en eerlijk eten heel erg gaan waarderen. Hoe prachtig is het dat in de natuur alles aanwezig is wat wij nodig hebben en hoe ver zijn wij daar vandaan geraakt met onze bewerkte, chemische fabrieksvoeding. Het is best goed om daar eens bij stil te staan. Ik ben dankbaar voor al deze nieuwe ontdekkingen, die weer een nieuwe, leerzame stap vormen. Of ik echt van de medicatie afkom? Ik ga het in ieder geval proberen. En als het niet lukt, is dat geen falen, zoals de huisarts mij voorhield. De tijd zal het leren. Ik drink er in elk geval een smoothie op!


Heb jij iets met smoothies of gruwel je al bij het idee?


Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page