top of page

Maak het klein

Als ik één ding heb geleerd van het stoppen met drinken, is dat wel om dingen niet te groot te maken. Ik was (en ben) er heel goed in om zaken in mijn hoofd op te blazen tot gigantische proporties, net zolang tot ik ze niet meer overzie. Vaak zijn het niet eens belangrijke dingen: het huishouden dat gedaan moet worden, afspraken die ik nog moet maken, een aantal mensen die ik nog terug moet appen, mailen of bellen, een boodschappenlijstje dat afgewerkt moet worden of zoals nu: de Sinterklaascadeautjes, surprises en gedichten.


"Bekijk het per dag of zelfs per uur", leerde ik in mijn eerste weken bij de AA. Het ging daar natuurlijk over de keuze om niet meer te drinken. De gedachte 'nooit meer' kan je in die eerste tijd echt aanvliegen en het helpt dan enorm om niet te ver vooruit te kijken. "Vandaag drink ik niet en morgen zie ik het wel weer." Om de volgende morgen weer bewust de keuze te maken om droog te blijven.


Het kleiner maken van grote gedachten heeft mij niet alleen geholpen om droog te blijven. Het helpt mij ook om in het dagelijks leven de zaken niet teveel op te blazen. Die waslijst met huishoudelijke taken krijg ik toch nooit in één dag afgewerkt. Wat is wel kan doen, is bekijken wat voor deze dag haalbaar is, al is het alleen maar de kamer stoffen en de toiletten schoonmaken. Op mijn to do-list kruis ik aan welke afspraken prioriteit hebben en die maak ik vandaag. De rest volgt later. Mijn boodschappenlijstje splits ik op in een logische route langs een aantal winkels, zodat ik alles in één keer mee kan nemen. Schop onder mijn kont en gaan.


Op momenten dat ik het overzicht kwijt dreig te raken, doe ik dus bewust een stapje terug. Wat ik niet kan, weet ik: alles in één keer afhandelen en het liefst ook nog perfect. Niet te doen. Wat ik wel kan, is doen wat vandaag mogelijk en haalbaar is. Dat is de ene keer meer dan de andere keer, maar dat is niet erg. Morgen weer een dag.


O ja, nu die Sinterklaastoestanden nog. Iemand nog een idee voor een snelle en simpele surprise?


Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page