top of page

Niet meer drinken in december

December is een maand om flink uit te pakken. Dat begint al bij de Sinterklaascadeautjes aan het begin van de maand. Voeg daar nog de kerstpakketten en relatiegeschenken aan toe en het feest is compleet. Om nog maar niet te spreken over het kerstdiner, dat toch echt wel bijzonder moet zijn. Voor mij bracht december vele mogelijkheden om nog meer aan de wijn te gaan. Het was toch een feestmaand!

Ik dacht terug aan de jaren ervoor, toen mijn hele leven om wijn draaide en het kerstdiner vooral een mogelijkheid was om flink te tanken.

Ik weet graag waar ik aan toe ben en begin meestal redelijk op tijd met de planning van de kerstdagen. Vaste onderdelen daarvan zijn de kerkdienst en het kerstdiner thuis. Toen ik nog dronk, kon ik mateloos genieten van het uitkiezen van verschillende wijnen voor bij het eten. Natuurlijk bestelde ik wat extra flessen, dan was er in elk geval genoeg in huis. Je zal toch zonder komen te zitten. Een beschamend dieptepunt tijdens die beschonken decembermaanden waren de dozen wijn, die mijn man kocht voor zakenrelaties. Goede wijnen die hij rond Kerst uitdeelde aan zijn klanten. Er waren altijd wel wat dozen over 'voor eigen gebruik'. En omdat ik de enige grootverbruiker was, gingen die heel snel leeg. Dat moest natuurlijk niet opvallen, dus vouwde ik de lege dozen netjes dicht en liet ze op de plank in de garage staan, hopend dat mijn echtgenoot niet op het idee zou komen ze in een onverhoeds moment open te maken.


De eerste decembermaand zonder alcohol was wel een dingetje voor mij. Ik was nog maar net een maand droog en nuchter en zag er als een berg tegenop. Geen wijn meer bij het kerstdiner. Geen bubbels bij Oud en Nieuw. En ook geen dozen wijn meer, die ik kon aanspreken. De klanten kregen dit jaar iets anders dan wijn. Toch ben ik de maand goed doorgekomen, mede dankzij de steun en adviezen van mijn AA-groep. Ja, het was kaal om geen wijnglas op tafel te hebben staan op die feestelijke momenten. Maar dan dacht ik terug aan de jaren ervoor, toen mijn hele leven om wijn draaide en het kerstdiner vooral een mogelijkheid was om flink te tanken. Zo kwam er naast dat stukje wat ik miste ook ruimte voor iets nieuws: de vrijheid om me geen zorgen te maken of er wel genoeg drank in huis was. Om niet meer stiekem de keuken of de garage in te duiken voor een snelle slok. Om lekker te slapen zonder midden in de nacht zwetend wakker te worden en de volgende dag met een kater te beginnen. Geen geheimen meer. Wat was dat een heerlijk gevoel!


Nu ik een aantal jaren verder ben, is het heel gewoon geworden dat ik geen alcohol drink bij dinertjes en feestelijke gelegenheden. Ik denk er nauwelijks meer bij na. Alleen als er een vleugje alcohol uit het glas van mijn buurman of buurvrouw mijn neus bereikt, ben ik me soms weer heel even bewust van het feit dat alcohol voor mij verleden tijd is. Maar het triggert mij niet meer en roept geen zucht meer op.


A december to remember. In mijn dranktijd kreeg ik er niet veel van mee. Nu ik nuchter ben, kan ik enorm genieten van gezinsmomenten, van samen een spelletje doen of een kerstfilm kijken. Herinneringen maken die ook echt herinneringen zijn en die niet oplossen in de roes van de alcohol. Dat is echt zoveel beter!


Hou jij van de decembermaand of mag het van jou wel meteen januari zijn?
Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page