top of page

Nooit meer....?

Bijgewerkt op: 22 mei 2020


Kan ik dan echt nooit meer een wijntje drinken? Dat houd ik nooit vol!


Als je eenmaal gestopt bent met drinken, kan deze gedachte je aanvliegen.


NOOIT. MEER. LEVENSLANG.

Dat zijn grote woorden. Ze kunnen je zo benauwen dat je twijfelt aan je keuze om droog te worden en te blijven. Wat ik bij AA heb geleerd, is om klein te denken. 'Nooit meer' is een te groot begrip om te bevatten. Bovendien is het niet te overzien.


Daarom zeg ik aan het begin van elke nieuwe dag tegen mezelf: vandaag drink ik niet en morgen zie ik wel weer verder. Zeker toen ik net gestopt was met drinken, hielp het mij heel erg om bij de dag te leven. 'Vandaag niet.'


Nu ik al wat verder in het proces ben, speelt de verslaving niet meer de hoofdrol in mijn leven. Ik ben er in mijn hoofd veel minder mee bezig, dan in het begin. Toch moet ik steeds weer bewust de keuze maken: ik drink niet. Dat doe ik nu vooral op moeilijke momenten. Later meer hierover.


Nooit meer? Leef maar bij de dag. Dat is ook wat Jezus ons leerde, toen Hij sprak over bezorgdheid: 'Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.' Mattheus 6: 33,34


Mijn eerste opdracht is Zijn wil te zoeken. Dan hoef ik niet bezorgd te zijn, omdat ik weet dat Hij mij zal geven, wat ik nodig heb. Ook in de keuze om droog te blijven.

Lees maar eens hoe The Message, een Bijbelvertaling van Eugene Peterson, deze tekst weergeeft:


Steep your life in God-reality, God-initiative, God-provisions. Don’t worry about missing out. You’ll find all your everyday human concerns will be met.


Give your entire attention to what God is doing right now, and don’t get worked up about what may or may not happen tomorrow. God will help you deal with whatever hard things come up when the time comes.


Vandaag niet. Gezegende keuze.


Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page