top of page

Stoppen met drinken samen met God

Als je wilt stoppen met drinken en gaat zoekt naar hulp bij een alcoholverslaving, kom je veel mogelijkheden tegen: klinieken, zelfhulpgroepen, (online) programma's en nog veel meer. Veel van die hulpverlening is gebaseerd op het volgen van de Twaalf Stappen of legt de nadruk op positieve ervaringen, die oude en negatieve patronen moeten doorbreken en vervangen. Het gaat om een grote dosis wilskracht (in je kracht gaan staan, je eigen vierkante meter innemen) en het aanleren van nieuwe patronen. Je kijkt terug naar je verleden en ontdekt bepaalde lijnen in je leven. Dat kan ontzettend pijnlijk, maar ook heel verhelderend zijn. Verder maak je schoon schip in je omgeving en herstel je het contact met je naasten. Langzamerhand leer je te leven zonder afhankelijkheid van alcohol.


Fantastisch natuurlijk! Je kunt blijvend stoppen met drinken! Maar welke plaats heeft God daarin? Waar is Jezus in jouw proces? Als christen geloof ik dat veranderen begint in je hart, in relatie met onze Schepper. Hij heeft ons gemaakt, Hem behoren wij toe. Jezus kwam om de verbroken relatie met God te herstellen, zodat wij Hem Vader kunnen noemen. Als je je gered weet door Jezus, ben je 'in Hem', onlosmakelijk verbonden met Hem. En daar ligt het begin van ons herstel. Dan hoeven we het niet in eigen kracht te doen, maar mogen we het proces ingaan samen met onze Verlosser en Helper. Een alcoholverslaving past niet bij een leven met Jezus en is niet Zijn wil. We zijn gemaakt en geroepen om te leven tot eer van Hem. Dat is ook mijn verlangen: Jezus de eerste plaats geven. Hem volgen, met vallen en opstaan.

Voor al die hulp ben ik nog elke dag heel erg dankbaar! Toch ligt daaronder de basis, de vaste grond onder mijn voeten en het anker van mijn hart: een soevereine God, een hemelse Vader, die een leven in vrijheid voor ons voor ogen heeft.

Toch ligt daaronder de basis, de vaste grond onder mijn voeten en het anker van mijn hart: een soevereine God, een hemelse Vader, die een leven in vrijheid voor ons voor ogen heeft.

Hoe zit het dan met al die seculiere hulpverlening? Is die dan niet goed? Zeker wel! Ik heb bij de AA geleerd hoe ik kon stoppen met drinken en hoe ik een leven zonder afhankelijkheid van alcohol kan leiden. Ik heb therapie gehad, waarin ik op een goede manier naar het verleden en naar mezelf heb leren kijken, zodat ik dingen heb kunnen verwerken en afsluiten. Voor al die hulp ben ik nog elke dag heel erg dankbaar!

Toch ligt daaronder de basis, de vaste grond onder mijn voeten en het anker van mijn hart: een soevereine God, een hemelse Vader, die een leven in vrijheid voor ons voor ogen heeft. Daar had Hij zijn eigen Zoon, Jezus, voor over. Hij stierf aan het kruis, waar Hij boette voor al onze zonden, waar Hij de pijn van onze ziektes en verslaving droeg. Maar Jezus stond ook op uit de dood, zodat wij kunnen opstaan in een nieuw leven, in alle vrijheid.


Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je stappen voor maken. Toegeven dat je verslaafd bent en hulp zoeken, zijn de eerste twee daarvan. Hoe fijn is het als je begeleid wordt door mensen die weten en begrijpen wat je doormaakt! De AA kan je bijvoorbeeld heel goed helpen, net als een online training of een (ambulant) traject in een kliniek. Je bent verantwoordelijk voor hoe je met je lichaam omgaat en dat betekent stoppen met drinken. Ons lichaam is immers een tempel van de Heilige Geest, waarvoor we goed moeten zorgen. Eer God, ook met je lichaam.


Wat een zegen en bemoediging dat we dat niet in eigen kracht hoeven te doen. We mogen veranderen van binnenuit en samen met God stoppen met drinken. In Zijn ogen zijn we gewild, kostbaar, geliefd en aanvaard. Hij geeft ons alles wat nodig is om onze verslaving te doorbreken. Hij is erbij in de moeilijke momenten, als we snakken naar de rust en het roesje van de alcohol. Hij helpt ons staande te blijven. En Hij is er ook als we terugvallen en veroordeelt ons niet. Hij vergeeft ons en helpt ons weer op te staan. Bij God mag je altijd opnieuw beginnen!

De Heer wil ons vrij maken van onze verslaving, ook al leven we nog steeds in een imperfecte wereld en hebben we te dealen met de uitdagingen en problemen van elke dag. We mogen stappen zetten, samen met Hem, om te kunnen groeien in een leven waarvan Hij het fundament en het centrum is.


Ik ben ontzettend blij met alle vormen van hulpverlening die er zijn. Ze hebben mij de inzichten en tools gegeven om een leven zonder afhankelijkheid van alcohol op te bouwen. Maar nog blijer ben ik met onze Heer en Heiland, die de weg baant naar een leven zonder alcohol en die ons bij de hand neemt en ons draagt als het moeilijk is. Alle eer aan Hem!


Stoppen met drinken samen met God

Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page