top of page

Vallen is niet erg, blijven liggen wel!

Een verslaving kan uitzichtloos lijken en gepaard gaan met een scala aan mixed feelings: Ik kan nu eenmaal niet anders', 'Vanaf morgen ga ik minderen' of: 'Het zit nu eenmaal in de familie'. Maar ook: 'Waarom helpt God mij niet, terwijl ik elke dag bid om verandering?' en: 'Als God mij niet verandert, heeft het toch geen zin.'


Mag ik je uit de droom helpen? Jíj moet in actie komen! We hebben als christenen nogal eens de neiging om lijdzaam te zijn en de verantwoording voor ons doen en laten volledig bij God te leggen. Maar dat is niet terecht! De Heer verandert je wel degelijk. Waar denk je anders dat het verlangen om te stoppen met drinken vandaan komt? Vanwaar die onrust in je hart? God wil dat je opstaat en stappen gaat maken. Mét Hem, want zonder Hem zijn we nergens.


Ik ben ervan overtuigd dat God mij in één seconde van mijn verslaving had kunnen genezen. Hij is en blijft een God van wonderen. Toch ben ik, gek genoeg, dankbaar dat Hij dat niet heeft gedaan. Ik heb namelijk al zoveel geleerd tijdens mijn herstel! Op deze weg met ups en downs heb ik de Heer leren kennen als een liefdevolle Vader, een machtige Verlosser en een Trooster, die altijd bij mij is. Ik heb geleerd dat mijn indentiteit in Hem ligt: ik mag Zijn geliefde kind zijn! En dat besef is een veel groter wonder dan een instant genezing.

Laat zo'n moment van inzicht en inkeer alsjeblieft niet weer voorbij gaan. Doe er iets mee. Kom in actie!

Ik wist al heel lang dat ik in beweging moest komen. De Heer liet mij duidelijk zien dat ik een doodlopende weg bewandelde. Op allerlei manieren maakte Hij mij duidelijk dat ik moest stoppen met drinken. Steeds vaker hoorde ik Zijn stem in mijn gedachten: 'zoek hulp!'. Maar ik wilde niet. Ik zou dit wel samen met God oplossen. Hij kon mij toch gewoon de kracht geven om te stoppen? Jarenlang heb ik Zijn signalen en woorden genegeerd. Tot ik niet anders meer kon dan mijn verslaving in het licht brengen en hulp zoeken.


Denk jij nog steeds dat God jou moet veranderen? Dan heb je helemaal gelijk! We hebben Zijn genade nodig om te stoppen met drinken en een ander leven te gaan leiden. En die genade is er! 'Mijn genade is U genoeg', zegt Hij in de Bijbel (2 Kor. 12:9).

Maar neemt niet weg dat jij in actie moet komen en stappen gaat maken. De eerste daarvan is je verslaving in het licht brengen voor Zijn troon, waar vergeving is. De Heer veroordeelt je niet! Hij staat met open armen klaar om je op te vangen, om je aan Zijn hart te drukken en een nieuw begin met je te maken. Wat een vrijheid als de muur van je verslaving tussen jou en je Maker is afgebroken.


Vervolgens is het belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen. Bid of de Heer je laat zien aan wie jij je verhaal kunt vertellen. Misschien is dat je man of vrouw, huisarts, iemand uit de kerk of gemeente of een goede vriend(in). Een gedeelde last weegt minder zwaar. Deze persoon kan je ook helpen om de hulp te zoeken die jij nodig hebt. Overleg dit ook met je huisarts of praktijkondersteuner. Zomaar stoppen met drinken kan gevaarlijk zijn, zeker als je elke dag veel drinkt. Daar heb je begeleiding en (eventueel) medicatie bij nodig.


Vaak is het zo dat je pas in actie komt als er iets bijzonders gebeurt. Dat kan van alles zijn: een fikse ruzie met je partner, een opmerking van een goede vriend, een lied, een tv-programma, een nare gebeurtenis als gevolg van je drankgebruik of juist een blijde gebeurtenis die vergald wordt door je verslaving. Voor mij was het een preek en later een krantenbericht. Laat zo'n moment van inzicht en inkeer alsjeblieft niet aan je voorbij gaan. Misschien dat deze blogpost voor jou zo'n moment kan zijn. Doe er iets mee. Kom in actie!


Zie je God uitgestoken hand? Grijp die vast, zodat Hij je overeind kan trekken. Het is tijd om stappen te gaan maken. Met Hem.Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page