top of page

Vandaag 3 jaar vrij van alcohol!

1 november. Die datum voelt voor mij als een soort verjaardag. Het is feest vandaag! Dankdag in de ware zin van het woord! Op woensdag 1 november 2017 stapte ik voor het eerst een AA-meeting binnen. Onzeker en met knikkende knieën, maar wetend dat de Heer mij hier wilde hebben. Het was mijn eerste dag zonder alcohol sinds jaren. Die hele dag hikte ik tegen de avond aan. Wie zou ik bij AA tegenkomen? Hoe zou het gaan? Zou dit dan wel gaan werken na al die vergeefse stoppogingen van mijzelf? Die eerste meeting was nog wat onwennig, maar voelde meteen als een warm bad. Eindelijk mensen die het begrepen, die hetzelfde voelden als ik! Ik heb vooral geluisterd en ging met nieuwe hoop en een dankgebed in mijn hart huiswaarts, bemoedigd voor de week die volgde. De eerste moeilijke dagen gingen voorbij en de volgende woensdag liep ik opnieuw de trap op naar de ruimte van de AA-meeting. De weken werden maanden en de maanden werden een jaar. Die eerste verjaardag was heel bijzonder, zowel thuis als bij AA, waar ik mijn penning en certificaat voor het eerste jaar droog ontving. Een avond met een gouden randje!

Nog steeds overheerst de opluchting dat ik geen geheimen meer heb.

Nu zijn we alweer 3 jaar verder sinds die eerste meeting. Ongelofelijk hoe snel het gaat! De Heer heeft mij stap voor stap geholpen en dat doet Hij nog steeds. Zonder Hem zou ik hier niet zijn gekomen! Hij is de Doorbreker!

Ik heb lang getwijfeld of ik deze 'voor-en-na-foto' wel zou plaatsen. Nog steeds vind ik het moeilijk om foto's te zien van de tijd waarin mijn alcoholverslaving steeds erger werd. Toch plaats ik hem, om te laten zien wat er in 3 jaar tijd kan gebeuren. Hoe krachtig God kan werken in jouw en mijn leven. Door genade mogen we stappen maken, met Hem!


Wat 3 jaar droog zijn mij heeft gebracht?

Droog worden heeft zoveel positieve gevolgen! Mijn lichaam is hersteld. Ik ben fitter, heb weer een gezond gewicht en zit beter in mijn vel. Ik heb geen maagklachten of keelpijn meer. Maar ook mijn geest wordt geheeld. Dat was en is een proces dat meer tijd vraagt dan het lichamelijk herstel. Ik heb diep naar binnen moeten kijken, wat niet altijd even gemakkelijk was. Maar ik leer steeds beter mijn gevoelens toe te laten, ook die van angst en verdriet, om ze samen met de Heer onder ogen te zien. Ook heb ik meer inzicht gekregen in de oorzaken van mijn verslaving en die een plekje kunnen geven. Wat niet wegneemt dat ik nog steeds kwetsbaarheden heb, waar ik mee om moet leren gaan. Maar wat een verschil! Ook na 3 jaar overheerst nog altijd de opluchting dat ik geen geheimen meer heb. Dat er geen flessen meer verstopt liggen in kasten of achter in de auto. Dat ik mijn man en kinderen weer recht in de ogen kan kijken. En vooral dat de grote barrière tussen God en mij weggenomen is.


Daarom is mijn verlangen om anderen te bemoedigen en hoop te geven alleen maar sterker geworden. Want een leven in vrijheid is zo de moeite waard!

Ik hoop en bid dat ik door de blog en de online training anderen mag bereiken en kan helpen om te stoppen met drinken, om in Gods kracht op weg te gaan naar een leven zonder afhankelijkheid van alcohol. Het is echt mogelijk!Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page