top of page

Vervang de ene verslaving niet door de andere!

Drinken doe je niet voor niets. In de letterlijke zin kost het je veel geld en ook nog je gezondheid. Maar je drinkt ook niet voor niets, omdat er een reden achter je alcoholgebruik zit. Ik dronk om het dagelijks leven met al zijn uitdagingen en lastige gevoelens op een veilige afstand te houden. En inderdaad, de wijn zorgde voor een prettig roesje, waardoor alle prikkels en emoties niet zo hard binnenkwamen. Toch was de alcohol geen oplossing, het was alleen maar een vlucht uit de werkelijkheid.


Leren voelen

Als je stopt met drinken, ga je weer voelen. En dat is hartstikke eng. Want wat moet je met al die gevoelens die je zo lang hebt verdoofd? Ze kunnen je overweldigen, waardoor je zo weer een fles open zou trekken. Ik heb geleerd dat ik mag voelen wat ik voel. Daar heb ik wel wat hulp bij nodig gehad. Door therapie heb ik mijn gevoelens leren herkennen en weet ik beter hoe ik ermee om kan gaan. Ook de AA-meetings helpen mij om over mijn gedachten en gevoelens te praten.

Als je een verslaving doorbreekt, heb je sterk de neiging naar een vervangend middel te grijpen, of dat nu koffie, chocola of Netflix is.

Beter alternatief

Toch blijft de verleiding om verdoving te zoeken op de loer liggen. Als ik een week met veel afspraken voor me heb liggen bijvoorbeeld. Of als ik een intensieve dag achter de rug heb. Als er dingen gebeuren waar ik me boos, verdrietig of verward door voel. Of waar ik juist hyper van wordt. Dan kan ik erg naar een glas wijn verlangen. Niet zozeer voor de smaak of de geur, maar wel voor het heerlijke roesje dat alcohol teweeg brengt. Gelukkig zijn er andere, betere manieren om tot mijzelf te komen: in bad met een boek, iets lekkers bakken, handletteren of lekker even naar buiten gaan. In elk geval tijd voor mezelf nemen, waarin ik die gevoelens kan overdenken, ze aan God kan geven en ze loslaten. Niet dat ze dan meteen weg zijn, maar de grootste druk is eraf.


No longer slaves

Als je een verslaving doorbreekt, heb je sterk de neiging naar een vervangend middel te grijpen, of dat nu koffie, chocola of Netflix is. De kunst is om dat gedrag te herkennen en niet door te slaan. Ik kijk heus weleens drie afleveringen van een serie achter elkaar of eet een halve doos chocola leeg. Maar het moet geen gewoonte worden. Die slaat namelijk al te gemakkelijk om in een verslaving. En afhankelijk zijn van een middel, constant die verdoving zoeken, dat wil ik nooit meer! In verslaving zit niet voor niks het woord 'slaaf'. Dat geeft aan dat je totaal afhankelijk bent van de willekeur van je meester. Mijn Meester is Jezus en daarom wil ik koning alcohol niet meer dienen. Of wat het dan ook is dat me van Hem vandaan houdt.


Kom ik dan niet in de verleiding? Zeker. Soms geef ik er zelfs aan toe. Nee, niet aan de alcohol, maar wel aan het wegstoppen van gevoelens door er niet bewust bij stil te staan en op te gaan in andere dingen. Die hoeven op zich niet eens verkeerd te zijn, maar het oude gedrag dat ermee gepaard gaat, is dat wel. Maar er is een weg terug. Ik mag komen aan de voeten van mijn Heer en Koning, die mij door en door kent, met al mijn gedachten en gevoelens. Alleen bij Hem is echte vrijheid te vinden.


Hoe kun jij ontspannen als je teveel aan je hoofd hebt?

Vervang de ene verslaving niet door de andere!

Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie:

bottom of page