top of page

Waarom minderen moeilijker is dan stoppen

Minderen met alcohol, het is een goed voornemen van velen. Niet alleen aan het begin van een nieuw jaar, maar ook als je weer eens wakker wordt met hoofdpijn vanwege dat ene wijntje teveel. Of als je erachter komt hoeveel geld je de afgelopen week aan drank hebt uitgegeven. Of als het getal op de weegschaal je met beide benen op de grond zet. Er zijn allerlei redenen om te willen minderen met alcohol.


Dan begint het rekenwerk en het plannen: 'Ik doe er één of twee per dag." Of: "Vanaf nu drink ik alleen in het weekend. En als ik doordeweeks drink, dan niet meer dan één drankje en zeker niet elke dag." Gaat je dat lukken denk je? Hoe doe je het als de eerste verjaardag voorbij komt? Of als je opeens uit eten gaat? Maak je dan een uitzondering?

Stoppen brengt rust in je leven. Minderen niet. Dat laat je hinken op twee gedachten.

Minderen is niet gemakkelijk. Eigenlijk ben je dan nog meer met alcohol bezig dat daarvoor, toen je niet zoveel nadacht over wat er naar binnen ging. Door te willen minderen leg je jezelf een streng regime op, dat je heel veel tijd kost en energie vraagt om beslissingen te nemen. Is dat wat je wilt, dat plannen, dat wikken en wegen? Is dat de prijs die je wilt betalen om toch maar je biertje, wijntje of wat voor alcoholhoudend drankje dan ook te blijven drinken?


Stoppen is gemakkelijker. Klinkt gek, hè! Toch is het zo. Stoppen is een radicale keuze, waarvan je misschien denkt: dat kan ik helemaal niet! Maar die gedachte klopt niet. Ook jij kunt stoppen met drinken. Dat hoef je niet alleen te doen. God is erbij en er zijn mensen die je kunnen steunen en begeleiden. Maak het vooral niet te groot in je hoofd. Zeg niet tegen jezelf: ik ga nooit meer drinken. Dat is niet te overzien. Bekijk het per dag. Vandaag drink ik niet en morgen zie ik weer verder. Houd het klein.


Stoppen brengt rust in je leven. Minderen niet. Dat laat je hinken op twee gedachten.

Waarom zo'n radicale keuze? Dit zegt Jezus erover:


"En als je in de verleiding komt om met je hand of je voet iets slechts te doen, hak hem dan liever af en gooi hem weg. Dan ga je met maar één hand of voet het eeuwige leven binnen. Maar dat is beter dan met twee handen of twee voeten in het eeuwige vuur van de hel gegooid te worden.


En als je door iets wat je ziet in de verleiding komt om iets slechts te doen, ruk je oog dan liever uit en gooi het weg. Dan ga je met maar één oog het eeuwige leven binnen. Maar dat is beter dan met twee ogen in het vuur van de hel gegooid te worden."


Hoe radicaal wil je het hebben! Waar het op neerkomt is dat je met de dingen die je bij God vandaan houden niet zachtzinnig om moet gaan. Als jij je constant afvraagt wanneer en hoeveel je kan en wilt drinken, neemt dat een grote plaats in je leven in. Hoeveel invloed heeft die alcohol eigenlijk op je leven? En welke plaats heeft God daarin?


Ik voelde destijds heel goed dat ik verkeerd bezig was. Ik was niet bezig met minderen, verre van, maar wel met het constante plannen van mijn gebruik. De alcohol was mijn afgod geworden. Verslaving is een ziekte waar je niet verantwoordelijk voor bent. Je bent echter wel degelijk verantwoordelijk voor je herstel.


Als alcohol een te grote plaats in je leven inneemt, is minderen niet genoeg. De alcohol blijft dan onderdeel uitmaken van je systeem en, wees eerlijk: hoe lang houd je het vol om je aan de regels te houden, die je jezelf hebt opgelegd? Hak in dat geval de knoop door en stop ermee. Je hoeft dit niet in eigen kracht te doen. Het is God, die zowel de wil als de kracht geeft om te breken met de alcohol. Wat een bevrijding!


Ooit kiepte ik een fles whiskey van tachtig euro leeg in de gootsteen. Die was van BJ, maar ik gebruikte hem als noodvoorraad op momenten dat de wijn of port op was. Al eerder had ik alle restjes wijn en andere alcoholhoudende dranken weggegooid. Het was een statement: ik wil geen alcohol meer in mijn leven!

Toen ik een jaar droog was, voelde ik me sterk genoeg om weer whiskey in huis te hebben en gaf ik manlief een nieuwe fles cadeau. Zo'n fles kan er jaren staan, omdat BJ alleen af en toe met een goede vriend een glaasje drinkt. Ik ben me er meestal niet eens meer van bewust dat hij in de kast staat.


Stoppen met drinken heeft mij zoveel goeds gegeven: gezondheid, eerlijkheid, grip op mijn boodschappenbudget en vooral geen barrière meer in de relatie met God en mijn naasten. Leven met Jezus vraagt radicale keuzes. Stoppen met drinken kan er daar één van zijn. Want Hij is het zo waard om op de eerste plaats te staan!Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: