Waarom minderen moeilijker is dan stoppen

Minderen met alcohol, het is een goed voornemen van velen. Niet alleen aan het begin van een nieuw jaar, maar ook als je weer eens wakker wordt met hoofdpijn vanwege dat ene wijntje teveel. Of als je erachter komt hoeveel geld je de afgelopen week aan drank hebt uitgegeven. Of als het getal op de weegschaal je met beide benen op de grond zet. Er zijn allerlei redenen om te willen minderen met alcohol.


Dan begint het rekenwerk en het plannen: 'Ik doe er één of twee per dag." Of: "Vanaf nu drink ik alleen in het weekend. En als ik doordeweeks drink, dan niet meer dan één drankje en zeker niet elke dag." Gaat je dat lukken denk je? Hoe doe je het als de eerste verjaardag voorbij komt? Of als je opeens uit eten gaat? Maak je dan een uitzondering?

Stoppen brengt rust in je leven. Minderen niet. Dat laat je hinken op twee gedachten.

Minderen is niet gemakkelijk. Eigenlijk ben je dan nog meer met alcohol bezig dat daarvoor, toen je niet zoveel nadacht over wat er naar binnen ging. Door te willen minderen leg je jezelf een streng regime op, dat je heel veel tijd kost en energie vraagt om beslissingen te nemen. Is dat wat je wilt, dat plannen, dat wikken en wegen? Is dat de prijs die je wilt betalen om toch maar je biertje, wijntje of wat voor alcoholhoudend drankje dan ook te blijven drinken?


Stoppen is gemakkelijker. Klinkt gek, hè! Toch is het zo. Stoppen is een radicale keuze, waarvan je misschien denkt: dat kan ik helemaal niet! Maar die gedachte klopt niet. Ook jij kunt stoppen met drinken. Dat hoef je niet alleen te doen. God is erbij en er zijn mensen die je kunnen steunen en begeleiden. Maak het vooral niet te groot in je hoofd. Zeg niet tegen jezelf: ik ga nooit meer drinken. Dat is niet te overzien. Bekijk het per dag. Vandaag drink ik niet en morgen zie ik weer verder. Houd het klein.


Stoppen brengt rust in je leven. Minderen niet. Dat laat je hinken op twee gedachten.

Waarom zo'n radicale keuze? Dit zegt Jezus erover:


"En als je in de verleiding komt om met je hand of je voet iets slechts te doen, hak hem dan liever af en gooi hem weg. Dan ga je met maar één hand of voet het eeuwige leven binnen. Maar dat is beter dan met twee handen of twee voeten in het eeuwige vuur van de hel gegooid te worden.


En als je door iets wat je ziet in de verleiding komt om iets slechts te doen, ruk je oog dan liever uit en gooi het weg. Dan ga je met maar één oog het eeuwige leven binnen. Maar dat is beter dan met twee ogen in het vuur van de hel gegooid te worden."