top of page

Wat mijn alcoholverslaving (mij) kostte

Een alcoholverslaving kost je je gezondheid en ook nog eens handenvol geld. Daar kwam ik eigenlijk pas goed achter toen ik gestopt was met drinken. Tijdens mijn actieve verslaving, sloot ik mijn ogen voor die kosten. De wijn stond op de eerste plaats en alle bijkomende verschijnselen nam ik voor lief. Ik bagatelliseerde ze om de schijn van een 'normaal' leven op te kunnen houden. Hier lees je mijn hele verhaal. Mijn verslaving was zo sterk, dat ik niet anders kon doen dan er aan toegeven, ook al had dat duidelijk gevolgen voor mijn gezondheid en de huishoudportemonnee. Stoppen lukte niet en het duurde lang voor God mij stilzette en mij erop wees dat ik hulp moest gaan zoeken.


Alcoholverslaving en gezondheid

Alcohol heeft een onmiskenbaar effect op je lichaam. In de eerste plaats is dat het roesje dat je ervaart. Alcohol zorgt voor extra dopamine, een 'beloningsstofje' waardoor je je prettig en opgewekt gaat voelen. Ook heeft het invloed op de serotonine, waardoor je je gelukkiger en meer verbonden met anderen voelt. Niet gek dus dat alcohol een verslavende werking kan hebben. Helaas heb je steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken. Daarom ging ik steeds meer wijn drinken om toch maar dat roesje te ervaren. Ik wist precies hoe ver ik kon gaan om nog te blijven functioneren. Ik moest immers gewoon mijn gezin runnen en mijn werk doen. Zo was ik in mijn hoofd de hele dag bezig met de alcohol.

De rest van mijn lichaam begon te protesteren. Ik had constant maagpijn en een geïrriteerde slokdarm, waardoor ik altijd maagzuurremmers op zak had. Verder had ik regelmatig hoofdpijn (katers) en een zwaar gevoel in mijn benen, alsof ik amper de trap op kon komen. Die klachten verdwenen al snel nadat ik de wijn vaarwel had gezegd. Dat was confronterend. Wat heb ik lang niet goed voor mijzelf gezorgd!

Het shockeert me telkens als ik er naar kijk. Daarom heb ik lang getwijfeld of ik die cijfers hier zou delen. Maar het is zoals het is.

Alcoholverslaving en geld

Heb jij een huishoudbudget? Ik wel. Het is de kunst om daar met de wekelijkse boodschappen binnen te blijven. Natuurlijk lukt dat niet altijd, zeker niet in de tijd dat de wijn niet aan te slepen was. Maar ook daarvoor sloot ik mijn ogen. Wijn van een supermarktmerk is zo'n 3 of 4 euro per fles, dus dat valt wel mee toch? Maar ja, als je dagelijks een boodschapje verzint (kattenbakvulling, appelmoes of broodbeleg vergeten) om je drankvoorraad op peil te houden, tikt het behoorlijk aan.


Wat levert droog zijn op?

Kort nadat ik 'droog' werd, heb ik een app op mijn telefoon gezet. Die houdt bij hoe lang ik niet meer drink en wat het mij oplevert. Vandaag vertelt de app mij dat ik 2 jaar, 6 maanden en 22 dagen 'sober' ben, dat ik 6539 glazen alcohol heb laten staan (gebaseerd op mijn dagelijks inname destijds) en dat ik €5604 niet heb uitgegeven aan alcohol. Het shockeert me telkens als ik er naar kijk. Daarom heb ik lang getwijfeld of ik die cijfers hier zou delen. Maar het is zoals het is. Dat maakt me klein en laat maar weer eens duidelijk zien hoeveel macht de alcohol over mij had. Tegelijk ben ik natuurlijk ook ontzettend dankbaar voor elke dag die ik droog gebleven ben. Dat is niet mijn verdienste, maar Gods genade en kracht, die in mijn leven werkzaam is.


Alcoholverslaving en God

Ook op je relatie met God heeft een alcoholverslaving effect. Dat ligt niet aan God. Hij is trouw. Ondanks ons. Altijd! Ik ben tijdens mijn verslaving steeds blijven bidden, ook al durfde ik het soms bijna niet. Ik nam me zo vaak voor te stoppen met de alcohol, maar viel steeds weer terug. Moest ik God daarmee blijven lastigvallen? En waarom hielp Hij me niet? Hoorde Hij me eigenlijk wel? Mijn alcoholverslaving was een grote barrière tussen God en mij. Ik negeerde Zijn stem, die ik hoorde als de telefoon ging, terwijl ik net een nieuwe fles open wilde trekken. Of als ik in een paar dagen tijd vijf wijnglazen brak. Tegelijk bleef ik bidden om een uitweg. Toen sprak God heel duidelijk tijdens een preek in de kerk en later door een krant, die op de mat plofte. Hij hielp mij dus wel degelijk.


Geroepen om vrij te zijn

Natuurlijk was ik veel liever niet verslaafd geweest aan alcohol. Natuurlijk had ik liever geen roofbouw op mijn lichaam gepleegd. En natuurlijk had ik al dat geld liever uitgegeven aan een campertocht door Canada met mijn gezin. Toch heeft God deze periode gebruikt om mij te vormen. Ik heb meer dan ooit gemerkt hoe geduldig en trouw Hij is. Hoe Hij ons behoud op het oog heeft en niet onze ondergang. En dat had ik niet graag willen missen. Zijn hardnekkige liefde komt volledig tot uitdrukking door het offer van Zijn eigen Zoon, Jezus, aan een houten kruis in deze gebroken wereld. Dankzij Zijn dood en opstanding is er verandering mogelijk: leven in relatie met God in alle vrijheid. Heb ik dan nooit meer een zwak moment of angst om terug te vallen? Zeker, maar dat bepaalt mijn leven niet meer. En daarom verlang ik er zo naar om anderen te bemoedigen en Hoop te geven. Want bij God zijn alle dingen mogelijk!Reageren? Dat kan ook anoniem!

Meer blogposts uit deze categorie: