Wijn drinken met Jezus?!
Bijgewerkt op: 22 mei 2020
Witte donderdag, de dag die volgens de kerkelijke traditie in het teken staat van het laatste Avondmaal. Voor de laatste keer komt Jezus met Zijn vrienden bij elkaar om samen te eten. Het is niet zomaar een afscheidsdiner, maar de jaarlijkse sedermaaltijd. Hiermee denken de Joden terug aan de tijd dat ze slaven in Egypte waren en door God werden bevrijd.
Voor christenen wijst de sedermaaltijd naar de dood en opstanding van Jezus, waarmee Hij ons bevrijdde uit de macht van de zonde en de dood. Alleen zo kon de verbroken relatie met God worden hersteld. Daarom wordt er in de kerk regelmatig Avondmaal gevierd. Dat stelde Jezus trouwens zelf in tijdens die bewuste sedermaaltijd. Het gebroken brood en de ingeschonken wijn of druivensap staan symbool voor het lichaam en bloed van Jezus, die Zijn leven voor ons gaf.
Tijdens de sedermaaltijd die Jezus met zijn vrienden houdt, wordt er wijn gedronken. Vier keer gaat er een beker rond, waaruit alle aanwezigen drinken. Op dat moment zegt Jezus dat Hij geen wijn meer zal drinken tot Hij dat zal doen in Zijn koninkrijk. Met ons. Later, in de eeuwigheid dus, als we voor altijd bij God zullen zijn. Een feest dat zijn weerga niet kent!
'Nu drink ik wijn met Jezus, het was het wachten waard.', zingt Kinga Bàn in het aangrijpende en hoopvolle lied, dat ze vlak voor haar dood schreef. Die woorden blijven haken. Wijn drinken. Met Jezus. Voor mij een paradox. Want wijn en Jezus, dat gaat niet samen. Juist door Hem drink ik geen wijn meer. Nu weet ik heus wel dat de wijn zo'n 2000 jaar geleden een veel lager alcoholpercentage had dan die van tegenwoordig. Bovendien heeft Jezus het over 'de vrucht van de wijnstok', wat dus net zo goed druivensap kan zijn.
Maar ja, Zijn eerste wonder was water in wijn veranderen op een bruiloft. Omdat er al zoveel gedronken was dat de wijn op was. Hoewel ik dat vroeger een geweldig excuus vond om nog een fles open te trekken, vraag ik me nu af of dat echt nodig was. Die bruiloftsgasten konden toch ook water drinken? De meeste zaten trouwens wel aan hun tax, zeker als je weet dat een Joodse bruiloft meerdere dagen duurde. Dus waarom nog meer wijn?
(Deze vraag parkeer ik even, ik kom erop terug.)
Wijn drinken met Jezus. Is het raar dat ik me daar druk om maak? Gezien mijn alcoholverslaving niet. Wijn is nu eenmaal een no-go voor mij geworden. Niet gek dus dat zo'n tekst in de Bijbel of in een lied mijn aandacht weet te vangen. En toch is het niet nodig. Jezus zegt namelijk ook dat Hij alles nieuw zal maken. Helemaal heel. Compleet. Volmaakt. Mijn verslaving is daar voorgoed verleden tijd. Hoe gaaf zal het zijn om het Grote Feest te vieren met al mijn broers en zussen (lees: mensen van alle tijden en plaatsen, die Jezus erkennen als hun Verlosser en Heer). Om wijn te drinken zonder de ziekte van verslaving en alleen maar oog te hebben voor Hem!
Dat gaat gebeuren.
Dankzij Goede Vrijdag. Dankzij Pasen.
Het is het wachten waard.
'Dan klinkt mijn naam,
mijn nieuwe naam.
Ik ben opnieuw geboren.'
Zien we elkaar daar?
